Dús és tömött hajat ígér, de a hajhosszabbításnak sok hátránya van - Fodrász mondta el, mire kell figyelni
Hőillesztés, hajfelvarrás, mikrogyűrűzés: mit takarnak a fogalmak, és kinek ajánlott?

hajhosszabbítás póthaj (4)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hajhosszabbítás ma már teljesen általános, és nem a fenékig érő pótlást jelenti. Viszont nagyon nem mindegy, ki és hogyan illeszti fel a plusz tincseket.

Az is előfordulhat, hogy jót is tesz a hajnak, ha valaki úgy dönt, nem várja ki a természetes folyamatot, és a hosszabbítás mellett dönt. Tóth Erika fodrász mondta el, kinek, mikor és milyen technika ajánlott, illetve mire érdemes figyelni, ha valaki a hajhosszabbítás mellett dönt. 

Hajhosszabbító technikák

A technika kiválasztása előtt mindig szükség van konzultációra, ugyanis nem mindegy, milyen a vendég saját haja, milyen időtartamra szeretné a póthajat viselni, és természetesen az ár sem mindegy. A póthaj vagy vendéghaj sokszor azért jobb megoldás, mint a tupír vagy a lakkozás, mert az utóbbi módszerek az amúgy is gyenge szálakat tovább roncsolhatják. 

Fontos, hogy bármilyen póthajat visel az ember, nagyon oda kell figyelnie rá szárításkor, nem fésülheti úgy, mint azelőtt, és a gyümölcssavas samponok sem ajánlottak néhány esetben, ahogyan a tőszárítás sem.

Csatos és ragasztócsíkos hajhosszabbítás

A csatos hosszabbításnál a póthajat tincsekre bontva összevarrják egy sorba, amire apró csatokat helyeznek. A hajat éles vonalban, rétegenként kell szétválasztani, hasonlóan a festéshez, majd felcsatolni a póthajat. 

hajhosszabbítás póthaj (2)

Nem túl tartós módszer, egy rendezvényt vagy nyugodt napot kibír, de lendületes mozgás, buli közben már előfordulhat, hogy lejjebb és lejjebb csúsznak, mígnem kiesnek a hamis tincsek. Ragasztócsíkos verzióban a felhelyezés azonos, de csat helyett speciális ragasztóanyag rögzíti a tincssort. 

A csatos módszer nem roncsolja a hajat, de nem is tart hosszútávon. Előnyös lehet viszont azoknak, akik elégedetlenek hajuk dússágával és hosszával,  a póthaj önbizalmat kölcsönöz. A ragasztócsík tartósabb megoldás, de sajnos a ragasztókban található vegyi anyagok és a leoldáshoz használatos szer is károsítja a hajat.

Mikrogyűrűzés és csomózás

A két technika hasonló módszeren alapul. A gyűrűzéskor a póthajat és az igazit apró fémkarikán húzzák át. Csomózáskor nem fémkarika, hanem egy vastagabb cérnaszál a rögzítő, amivel a pót- és az igazi hajat összecsomózzák. Viszonylag tartósak, körülbelül két hónapot is kibírnak, de nem keltenek természetes hatást, fésülködés közben zavaróak lehetnek az apró bogyók. Vékony szálú hajnál pedig átüthetnek és kilátszódhatnak a rögzítések. Copf vagy konty nem készíthető szépen a pótlással, és a hajmosásnál is ügyelni kell, ne sérüljenek a csomók. 

hajhosszabbítás póthaj (6)

Ezek a technikák nagyon roncsolják a hajat, ugyanis a rögzítésnél megtörik a hajszálakat. Gyakori, hogy a gyűrűzött vagy csomózott póthaj után sokkal töredezettebb lesz a haj, és nem csak a végek. Látványos módszer, de a fodrászok szerint jobb elkerülni, mert hosszútávon többet árt, mint amennyire jól mutat pár hétig. 

Keratinos hőillesztés

A hőillesztéskor több mint 150 fokos hőmérséklettel olvasztják a hajhoz a póttincseket, a ragasztóanyag pedig keratin. Ez a haj természetes alkotóeleme, de ez nem jelenti azt, hogy a hőhatás ne roncsolná a saját hajat. A hőillesztéssel dúsított haj tartós és kényelmes, természetesnek hat és formázható.

Az ultrahangos illesztésnél a hullámokkal melegítik a keratint, ami kíméletesebb, mint a hagyományos hőt igényló módszer. Ez a módszer igencsak drága, akár 100 ezer forint is lehet egy igényes és szép hajdúsítás. 

hajhosszabbítás póthaj (3)

A tincsek felhelyezése több óráig is eltarthat, és eltávolításuk sem sétagalopp. Mindkettőt szigorúan végzettséggel rendelkező szakemberre szabad csak bízni.

Varrás

A csatos póthajhoz hasonlóan a sávosan elválasztott hajba vékony, vízszintes fonatokat készítenek, és ehhez varrják hozzá a póthajat. Ez talán a legolcsóbb módszer, de hátránya, hogy a fonatok kitüremkedhetnek a haj alól, sokat rontva az összképen. A fejbőr nehezen tisztítható lesz a fonás alatt, és két hónapnál tovább nem igazán tart.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miből van a póthaj?

A póthaj, illetve póttincsek készülhetnek szintetikus anyagból, illetve használhatnak hozzá valódi emberi hajat. Az utóbbi természetesebb, de sajnos nagyon nehéz annak utánajárni, hogy etikus forrásból származik-e, mert bizony van, hogy erőszakkal vágják le szegényebb országokban a hajat a nők fejéről, és eladják egy kevés pénzért.

A haj ugyan már a saját tulajdonosának fején is élettelen, de levágva könnyen kiszárad, sprőd lehet, így extra ápolást igényel.

A szalon kiválasztásánál ne az ár legyen a leglényegesebb. Referenciák alapján érdemes dönteni, és kizárólag olyan szakemberrel dolgoztatni, akinek megvan hozzá a végzettsége és a többéves tapasztalata.  

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - Divatos frizurák

Íme, az év legtrendibb fazonjai: ha frizurát váltanál, ezek között érdemes gondolkodnod.

Ezt is szeretjük