Milyen formájú az arcod? Mutatjuk a neked való, legnőiesebb frizurákat

Változtatni szeretnél a hajadon, de nem tudod, milyen fazont válassz? Segítünk a döntésben!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mielőtt ráböksz egy képre a fodrásznál, érdemes figyelembe venned, mi az, amit hangsúlyozni szeretnél az arcodon, és milyen részleteket korrigálnál szíved szerint. Egy jó frizura ugyanis sok mindenre képes. Kiemelheti a szemed, elvonhatja a figyelmet az orrodról, lágyíthatja az arcéleket, vékonyíthatja a kerekded arcot, eltakarhatja a magas homlokot vagy az elálló  füleket.

Mi most sorra vesszük, hogy melyik arcformánál mire érdemes ügyelni a tökéletes hatás kedvéért.

Kerek arcforma

A fő jellemzői, hogy a homlok és az áll közötti távolság nagyjából akkora, mint a két arcél közötti, és gyakran húsos kis párnácskák fedik az arccsontot, főleg nevetésnél. Ha kerekded arcformával rendelkezel, arra kell ügyelned, hogy a hajad ne legyen túl hangsúlyos az arcod körül.

kerek arc frizura

Leginkább a hosszúkás frizurák állnak jól neked: a vállig érő, fokozatosan nyírt fazonok, hosszú hajnál a lépcsőzetes rétegek, félhosszú esetében pedig az olyanok, melyek hossza épphogy csak túlfut az állad vonalán.

A hajad volumenével is csínján kell bánnod, mert, ha az arcod körül túl dús, vastag szálú, esetleg hullámos vagy göndör tincsek rakoncátlankodnak, optikailag még szélesebbnek tűnik majd. Ha természetes göndör fürtökkel áldott meg az ég, akkor használj hajvasalót, illetve egy lépcsőzetesre vágott, a haj alsó végein elvékonyított fazonnal hosszúkásabbá teheted a fejformádat.

A túlságosan lelapuló, vékony szálú haj sem kedvez neked, mert az arcod kerekségére tereli a figyelmet. Ilyenkor is megoldás lehet a hajvégek különböző hosszúságúra vágása, mert lágyabb esést biztosít a tincseknek, és a tépett frizura nagyobb tömeget mutat, vagyis nem simul túlságosan az arcod köré.

kerek arc frizura2

Amire különösen ügyelned kell

Ennek a típusnak nem ajánlott a mindenütt egyforma hosszúságúra nyírt bubifrizura, ugyanígy a tömör frufru sem. Ha mégis ragaszkodsz a frufruhoz, próbáld ki inkább a hosszabb, oldalra fésült változatát. A rövid haj kiválasztását mindenképp bízd a fodrászodra, mert azt a legnehezebb eltalálni a kerek arcformához. A formázásánál arra ügyelj, hogy ne legyen körkörösen, mindenhol tépett, legfeljebb csak oldalt. Kerüld a túlságosan feltupírozott, dús, göndör vagy kócos stílusokat.

Szögletes arcforma

Ez az arcforma szembetűnően karakteres. Kiugró arccsont és szögletes áll jellemzi, a homlok pedig széles. Itt leginkább a markáns arcélek lágyítása a cél. A laza esésű hullámokkal keltett mozgalmasság előnyös lehet számodra, de ugyanígy az aszimmetrikus formák is tompíthatják erős arcvonalaidat.

szogletes arc

A rövid haj csak akkor ideális számodra, ha nem tüskés, és lágy íveket képez az arcod körül. Hosszú haj esetén a fokozatos vágás ajánlott, melynek egymást követő lépcsői az áll vonalától kezdődve haladnak lefelé.

Törekedj arra, hogy a frizurád minél izgalmasabb legyen, mert az egyszerű, túl sima, összefüggően lelógó hajzuhatag csak még jobban hangsúlyozza szögletes vonásaidat.

Amire különösen ügyelned kell

Kerüld az egyenesen vágott frizurákat, mint amilyen az állig érő bubi. A szabályos frufru sem áll jól neked, a kifelé szárított haj pedig kifejezetten ronthat az összképeden. A túl merev, lelapuló haj sem a te stílusod, de a hajtő megemelésével is óvatosan kell bánnod. Ha növelni szeretnéd a hajkoronád volumenét, inkább az alsó rétegekre koncentrálj.

szogletes arc2

Hosszúkás arcforma

Ha ebbe a csoportba tartozol, a szemeid közel helyezkednek el egymáshoz, az arccsontod hangsúlytalan, az állad pedig kissé hosszúkás és hegyes. Ennél a típusnál általában az orr is hosszúkás és vékony, ahogy maga a fejforma is. Ilyen arcforma esetén az ideális frizura kerekíti az arcéleket, valamint elvonja a figyelmet a karakteres orról és a hegyes állról. Te bátran választhatsz rövid, állig érő és félhosszú hajat is, csak a fazonját kell alaposan átgondolnod.

hosszu arc 1

Előnyös számodra a szemöldökig érő frufru, mely picit tömöríti az arcodat. Ugyanezt a hatást érheted el egy olyan bubifrizurával, mely hátul rövidebbre van nyírva, elöl pedig zömökebb keretet képeznek hajtincseid az arcod körül.

Félhosszú frizurádat érdemes megbolondítani fokozatos hajvágással, mégpedig úgy, hogy az első rétegek az orrod vonaláig érjenek, a következők az álladig, az alsó rész hossza pedig maximum a kulcscsontodig fusson.

Amire különösen ügyelned kell

Te vagy az a szerencsés nő, akinek már-már kötelező valamiféle rakoncátlansággal felturbóznia a haját! Ha oldalirányban növeled a hajad tömegét - akár tupírozással, akár hullámokkal -, az optikailag szélesíti az arcod. A göndör, kócos frizurától sem kell idegenkedned, mert kifejezetten jól fog állni!

hosszu arc 2

Ha a rövid fazon mellett döntesz, arra figyelj, hogy kétoldalt ne legyen nagyon megszedve, vagyis elérje a fülcimpádat. Ez azért fontos, hogy tudj vele egy picit csalni, és hanyagul összeborzolhasd. A túl hosszú, egyenes haj sajnos nem neked való, mert hangsúlyozza a fejformádat. Hullámos és göndör fürtök esetén is ajánlott némi izgalmat és fantáziát belevinni fokozatos vágással, különben a hajtömeged megnyújtja a kanyargós tincseket, és a fejtetőn rád fog lapulni a haj.

Ovális arcforma

Legfőbb jellemzője, hogy az arc vonalai összességében arányosak és egyenletesek, éppen ezért majdnem minden hajstílus jól állhat az ilyen típusoknak.

ovalis arc 1

Te kedvedre válogathatsz a rövid, félhosszú, hosszú, egyenes vagy hullámos frizurák közül, de azért néhány dologra neked sem árt odafigyelned. A leginkább talán az arccsontodhoz igazított bubifrizura áll jól neked, amit úgy tehetsz még szexisebbé, ha frufrut is vágatsz hozzá, mert így kiemeli a szemeidet.

Amire különösen ügyelned kell

Előnyös arcformádnak köszönhetően csupán egyetlen alapszabályt kell betartanod, mégpedig, hogy soha ne hangsúlyozd a fejtetőd. Kerüld az olyan vágást, ami pont ott emeli meg a hajadat, és annál a résznél a tupírfésűt se alkalmazd, ugyanis megnyújtja az arcodat. Amennyiben hullámos vagy göndör a hajad, ne válassz túl rövid fazont, mert sapkahatást kelt, és szintén hosszúkássá teheti a fejformádat. A nagyon merev, szögletes és mesterséges frizurák lehetnek még a mumusaid, neked ugyanis sokkal jobban áll a természetesség.

ovalis arc 2

Szív alakú arc

Az ilyen típusú arc általában kislányos. Jellemzője a széles homlok és a lefelé keskenyedő vonal. A leghangsúlyosabb része a pici, de hegyes áll. Ennek az arcformának a legjobb barátja a frufru. Ha a tömörebb változat mellett döntesz, a hossza érjen a szemöldöködig, de a homlokod tompítására alkalmasak a ritkább, tincses és az oldalra fésült frufruk is.

sziv alaku arc 1

A legjobban a lekerekített, állig vagy vállig érő fazonok állnak jól neked, de a rövid hajról sem kell lemondanod. Amennyiben a hosszabb mellett döntesz, érdemes úgy vágatnod, hogy a hajad egy része az álladig érjen, vagy kicsivel alá fusson. Rövid frizurád a fejtetőn maradjon hosszabb, és oldalt legyen egy picit tépett, vagy omoljon néhány tincs az arcodba, hogy elvegyen a homlokod és az arccsontod szélességéből.

Amire különösen ügyelned kell

Mivel a homlokod a legszélesebb az arcodon, előnytelen számodra, ha teljesen szabadon hagyod. Ezért kerüld a hátrafésült, vagy nagyon lelapított stílusokat. A túlságosan rövidre nyírt frufru, és a durván megritkított haj sem a te vonalad.

sziv alaku arc 2
Ha szeretnéd, hogy hossztól és fazontól függetlenül is csillogóak és egészségesek legyenek a tincseid, akkor a téli időszakban fordíts még nagyobb figyelmet az ápolásukra. A legjobb, ha tápláló, regeneráló hatású samponokat, balzsamokat és kondícionálókat használsz. A  Hairwonder hajregeneráló termékei  megerősítik a hajszálakat, kondicionálnak, ragyogást és vitalitást kölcsönöznek a frizurádnak.
Most szuper áron szerezheted be őket,  ha ide kattintasz!
Promóció
Ezt is szeretjük