Fogkrém pattanás ellen: a legrosszabb, amit csak tehetsz a bőröddel

A leggyakoribb szépségápolási tévhiteket cáfoljuk vagy erősítjük meg. Olvass bele!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem állítjuk, hogy nagyanyáink bőrápoló tanácsai rosszak lennének, hiszen vannak olyan évtizedes praktikák, melyek valóban működőképesek, ha szépségápolásról van szó. Ugyanakkor akad néhány olyan jellegű tanács is,amelyet a jó szándék ellenére sem lenne szabad alkalmazni.

Hogy tiszta víz kerüljön a pohárba ezekkel kapcsolatban, a Harper's Bazaar dr. Heidi Waldorf bőrgyógyász és Julian Farel sztárfodrász segítségét kérte, amit most mi is tolmácsolunk.

Fogkrém pattanás ellen

Évtizedes mítosz, hogy a fogkrémek akár egy éjszaka alatt is eltüntetik a pattanásokat. Dr. Waldorf szerint azonban a legrosszabb, amit tehetsz az aknés bőrrel, ha a fogadra szánt pasztával kened be, ugyanis a benne található fluorid a gyulladást csak még inkább felerősítheti.

A szakértő szerint jobban jársz, ha szalicilsavval, benzoil-peroxiddal vagy rezocinnnal próbálsz az aknétól megszabadulni, ezek sokkal hatásosabbak. Azonban azt javasoljuk, hogy mielőtt bármit is rákennél a bőrödre, kérd ki róla a bőrgyógyászod és a kozmetikusod tanácsát.

Ha hason fekszel, ráncos leszel

Rímbe szedett jótanácsként szól a mondás a hason alvás és a ráncok összefüggéséről, ami sajnos tényleg igaz. Dr. Waldorf elmondta, hogy hason fekve a bőr sokkal nagyobb nyomásnak van kitéve, így a ráncok megjelenése is gyorsabb, sőt. Ezek a ráncok már rövid idő után is tartóssá válhatnak.

A bőrgyógyász szerint az egyetlen megoldás a testhelyzet megváltoztatása alvás közben, bár azt is hozzátette, hogy aki így szokta meg, az aligha tud változtatni a már kialakult metóduson.

Gyakori hajmosás

A gyakori hajmosás és a zsírosodás összefüggése mellett a hajhullást is sokszor említik mint a túlzott tisztán tartás eredményét. Julian Farel szerint ez azonban téves gondolat, a szakember elmondta, hogy a gyakori hajmosás és masszírozás kifejezetten serkenti a fejbőr vérkeringését, arra ösztönözve a hajhagymákat, hogy még több egészséges hajszálat növesszenek.

Ugyanakkor azt kiemelte, hogy a túl sokszor, túl szorosan összefogott haj könnyen károsodhat, ez pedig előidézheti a hajhullást, sőt, hosszú távon fejfájást is okozhat.

A borotvált haj gyorsabban nő

A szőrtelenítés kapcsán is gyakran emlegetik a borotvával eltávolított szálak gyorsabb és erősebb növekedését, ám a közhiedelem szerint az így levágott haj is gyorsabban nő. A szakértő szerint viszont ennek semmi alapja nincsen, hiszen a borotvával való vágás nem befolyásolja a haj gyökerét.

Hajdúsítás

Ha szeretnéd a hajadat dúsabbnak láttatni, akkor fogadd meg a szakértő tanácsait! Nem beszél félre.

Annyi elképzelhető, hogy a hajvégek különbözősége miatt a haj más formát kap, de semmilyen más eredményt nem hoz az ilyen jellegű metszés.

Ezt is szeretjük