Mit kell felvenni, ha casual a dress code? A protokollszakértő elárulta, mit jelentenek az elvárások
Veszelszki Ágnes protokollszakértő könyvében sorra veszi a legfontosabb dress code-okat és jelentésüket. Így öltözz a partikon, rendezvényeken, hogy ne kerülj kínos helyzetbe.

oltozkodes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A céges partik és az ünnepi rendezvények meghívóin nagyon sokszor szerepel a dress code, ami rengeteg embernek okoz fejtörést. A legtöbben nem tudják, mit takarnak azok a bizonyos kifejezések, mi az illendő öltözködés, ha például casual vagy formal az elvárt megjelenés.

Veszelszki Ágnes protokollszakértő Illemkalauz – Protokolltanácsok mindennapi és kevésbé mindennapi helyzetek című könyvében többek között ezt is elárulja. 

Fontos öltözködési tanácsok

Az öltözködés a személyiség névjegye. Egy mondás szerint a megjelenése alapján fogadják az embert, és ez alapján köszönnek el tőle. A ruházat mindig legyen tiszta és ápolt. Az öltözék igazodjék az alkalomhoz, emellett színárnyalatában érdemes az évszakhoz és a napszakhoz illeszkednie: nyáron, illetve napközben világosabb, télen, illetve esti alkalmakon sötétebb színekkel. 

Ha az alkalomra szóló meghívón nincs előírt öltözék, akkor a rendezvény jellege és időpontja segít a ruha kiválasztásában. Minél későbbi napszakban tartják az eseményt, annál ünnepélyesebb ruhát illik felvenni. A túlöltözöttség kisebb hiba, mint az alulöltözöttség. Ha egy hivatalos eseményen például mindenki öltönyben van, akkor nem illik kigombolt nyakú ingben, nyakkendő nélkül megjelenni. Soha ne öltözzük alul a vendéglátót!

A harisnya nők számára irodai, illetve ünnepélyes-alkalmi helyzetekben szinte kötelező. Célszerű pótharisnyával készülni: ízléstelen a lefutott szemű harisnya. Vagy miniszoknya vagy dekoltázs: a kettő együtt közönségesnek hat. A kesztyű viselését nőknek a protokoll csak nagyestélyi ruhához írja elő - ilyenkor könyökön felül érő kesztyűt viseljünk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A túl sok ékszer hivalkodó és ízléstelen. Vagy karperecet és fülbevalót, vagy nyakláncot és gyűrűt párosítsunk. Törekedjünk a visszafogott ékszerhasználatra. Emellett a túl sok flitter még báli ruhán is közönséges. 

Melyik dress code mit jelent?

A szakértő röviden, tömören és mindenki számára érthetően foglalja össze azt is, hogy melyik dress code pontosan milyen darabokat takar. Sorra vesszük a legfontosabbakat.

White Tie (WT/Full dress)

 • nők: fejdísz vagy tiara, báli kesztyű, táska, ujjatlan vagy vállpánt nélküli, földig érő nagyestélyi, elegáns cipő vagy szandál
 • férfiak: cilinder, fehér csokornyakkendő, frakk, fehér mellény, fehér, keményített ing, fekete kesztyű, fekete lakkcipő

Black Tie (BT, semi-formal, required, BTR)

 • nők: hosszú ruha, azaz koktélruha vagy estélyi, táska, cipő vagy pántos szandál
 • férfiak: fekete csokornyakkendő, fekete szmoking, fehér ing, cummerbund, vagyis spanyol öv, fekete lakkcipő

A Black Tie alaptípusai:

 • Black Tie Optional: oldottabb. Nőknél hosszú vagy koktélruha, férfiaknál lehet színes nyakkendő, a mellény elhagyható, bouttoniére, azaz csokor és sötétszürke szmoking. A nőknél hosszú vagy koktélruha.
 • Creative Black Tie: Nőknél rövid vagy hosszú estélyi ruha, nem hagyományos kiegészítők. Férfiaknál színes szmoking, fekete ing, nem kötelező a csokornyakkendő. 
 • Tropical Black Tie: Nőknél estélyi vagy koktélruha, magas sarkú cipő vagy pántos szandál. Férfiaknál White Diner Jacket, ami egy gombos szmokingzakó szatén nélkül, fehér szmokinging, fekete kiegészítők és fekete nadrág.

Formal (semi-formal)

 • nők: nem csillogó vagy fényes alkalmi ruha
 • férfiak: elegáns nyakkendő, 18 óra után black tie, előtte sötét öltöny

Casual/Business Casual (hivatali öltözet)

A hivatali öltözet, vagyis a business casual olyan professzionális, üzleti ruházatot jelent, amelyben kényelmesen lehet irodai környezetben dolgozni. A farmer-póló és az öltöny között helyezhető el. A szoknya legalább térdig ér, és a praktikum miatt a túl szűk szabás kerülendő. A női cipő legyen jó minőségű, általában nem túl magas sarkú, és elöl semmiképpen sem nyitott. 

 • nők: blézer vagy kosztüm és szoknya
 • férfiak: nyakkendő, öltöny

Lounge (utcai öltözet)

 • nők: kosztüm, szoknya vagy nadrág, blúz, blézer
 • férfiak: ing, nyakkendő

Slacks (sportos öltözet)

 • nők: pulóver, nadrág, nem magas sarkú cipő, nem szandál
 • férfiak: farmer, hosszú vagy bermuda-vászonnadrág, de nem sort. Öv, galléros póló, de nem trikó, csizma vagy sportcipő.

Cikkünk Veszelszki Ágnes: Illemkalauz - Protokolltanácsok mindennapi és kevésbé mindennapi helyzetekre című kötete alapján készült.

szakacskonyv

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, kommunikációkutató, protokollszakértő, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. Protokollkommunikáció néven vezetett Instagram-oldalát több mint százezren követik. A könyv kiindulópontjaként is ez, illetve a Facebook-oldal szolgált.

Még az egyszerű hétköznapok során is számtalan olyan helyzet adódhat, amikor elbizonytalanodunk, nem tudjuk, hogyan kelthetjük a legjobb benyomást. Ilyenkor lehet nélkülözhetetlen a protokoll ismerete, amely segít, hogy mindig magabiztosak maradhassunk. Ebben a gondosan összeállított kötetben minden kérdésünkre választ kaphatunk, legyen szó egyszerű munkanapról vagy elegáns eseményről. 


Kiadja a Libri.

Ára 4499 forint.

Mennyire ismered a királyi család öltözködési szabályait?

Bár sokan azt hihetnék, a brit királyi család tagjai szinte mindent megtehetnek, ez egyáltalán nem így van: az élet minden területén szigorú előírásokat kell betartaniuk. A protokoll fontos részét képezi az öltözködés is, melyben az írott és íratlan szabályokra, valamint a hagyományokra egyaránt figyelniük kell. Te mennyire ismered ezeket a szabályokat? Tudod például, hogy meddig kell érnie a nők szoknyáinak? És azt, hogy hány éves korukig viselnek rövidnadrágot a fiúgyermekek? Teszteld magad kvízünkben!

Ezt is szeretjük