5 apróság, ami felgyorsítja az öregedést
Nem is gondolnál rájuk!
Néhány apró melléfogás sokat árthat a bőrödnek. Nézd meg, hogy mi az, amit kerülnöd kell.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tudja, hogy a cigaretta árt a bőrnek, de vajon csak a füst a káros? A szolárium ráncosít, de van, amivel fokozhatod a káros hatást.

Összegyűjtöttünk néhány apróságot, amire lehet, hogy az ember nem gondol, mondván, úgyis mindegy.

Szolárium és smink

A szolárium túlzott használata hosszú távon önmagában is a bőr öregedéséhez vezet, de ha a smink is rajtad marad barnulás közben, búcsút mondhatsz a ráncmentes és egészséges bőrnek. A smink és a szolárium nincsenek jóban, felerősítik egymás káros hatásait. Allergiás reakció is felléphet, de ha ezt megúszod, akkor sem egészséges kifestve nekifeküdni.

Leizzadod a sminket, ami nemcsak eltömíti a pórusokat, de a kémiai anyagok beleivódnak a bőrödbe, tönkretéve annak rugalmasságát és feszességét, és apró barna foltok kialakulásához is vezethet. Vannak olyan szalonok, ahol lehetőséged van lemosni a sminket a barnulás előtt, ki vannak készítve a számodra az erre alkalmas eszközök, de ez nem mindenhol van így.

Ezért inkább vidd magaddal a sminklemosó készletedet, vagy még otthon távolítsd el a festéket a bőrödről. Ez nem csak a szoláriumra érvényes - ugyanerre figyelj oda a napozásnál is.

Ha kifestve alszol el

Ma már a legtöbb kozmetikai eszköz kíméletes, sőt, van, ami kifejezetten jót tesz a bőrödnek, ápolja azt. Ám arra figyelj oda, hogy mielőtt aludni mész, mindig mosd le a sminkedet! Álmodban, ha megdörzsölöd a szemed, már mélyen bele is masszíroztad a bőrödbe a festéket, ami könnyen irritációhoz, illetve nagyon hamar ráncokhoz vezethet. Az éjszakai könnyekkel lefolyik a festék, majd rászárad az arcodra. Ezenkívül belemosódik a szemedbe a smink, ami ettől begyulladhat. Ha az arcodon alapozó vagy púder van, és úgy fekszel le, nemcsak a párnát maszatolod össze, de a bőröd azon az oldalon nem tud szellőzni. Ez nemcsak a ráncok szempontjából káros, de egészségtelen is.

A rágógumizás

Egy plasztikai sebészek által végzett kutatás szerint a rágógumizás hozzájárul az arcon lévő ráncok kialakulásához. Ha túlzásba viszed a rágózást, ezt a folyamatot felgyorsítod.

A folyamatos rágás miatt ugyanis ismétlődő izommozgást végzel, a kötőszövetek károsodnak, a bőr elveszti a feszességét, és gyűrődések jelennek meg rajta. Azoknál pedig, akiken ráncfeltöltést hajtottak végre, a rágózás következtében rövidebb ideig tart a kezelés hatása, mert az ismétlődő rágás elmozdítja a töltőanyagot a helyéről.

Dohányzás

Nem csupán a cigarettában lévő káros anyagok öregítik a bőrt. A rendszeres dohányzáshoz beidegződött mozdulatok is társulnak, amelyek az arcbőr megfeszülésével és a száj jellegzetes tartásával járnak.

Ezek a mozdulatok mély, száj körüli ráncokat okoznak, amik a dohányosokra különösen jellemzőek. Az idő előrehaladtával a bőr alatti szövetek elvesztik a rugalmasságukat, és a ráncok száma tovább nő.

Túlzott fogyókúra

Diéta, fogyókúra alatt az arcbőr is változik, és nem mindig előnyére. Sajnos a fogyás következtében a bőr is veszíthet a feszességéből, azaz petyhüdtebbé válhat. Ha túlzásba viszed a fogyókúrát, szinte biztos, hogy ez bekövetkezik, és az arcod a hirtelen fogyástól és a nem megfelelő vitamin- és folyadékbeviteltől fokozott ráncosodásnak van kitéve. Ezért még azelőtt kezdd el ápolni a bőröd, hogy belevágsz a diétába, mert megelőzni könnyebb a ráncok kialakulását, mint a meglévő barázdákat eltüntetni.

Ezt is szeretjük