Ezért ne dobd ki az almahéjat: mutatjuk, mire és hogyan használd helyette!
Az almahéj többféleképpen lehet jótékony hatással a külsődre.

Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

Begyógyulnak a régi sebek? A nagy négyes keserédes történetében senki nem menekül a múltja elől (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

A szezon csúcstrendje a bakancs: vagány és nőies fazonok árakkal »

Minden, amit a végleges szőrtelenítésről tudni kell: ezért érdemes most elkezdeni »

A kevesebb néha több: árthat a bőrödnek, ha túl sok kozmetikumot használsz »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az almahéjat a legtöbben kidobják, pedig igen hasznos lehet megtartani. Nem kizárólag azért, mert az alma vitamintartalmának nagyobb része közvetlenül a héj alatt koncentrálódik, hanem azért is, mert remek hatással van a külsőre: a bőrszépítéstől a zsírégetésig.

Mi minden van az alma héjában?

  • Található benne C-vitamin, ami elengedhetetlen a védekezőképességhez, illetve a sejtek regenerálódásához.
  • Tartalmaz kalciumot és más értékes ásványi anyagokat, például cinket és káliumot is, ezek szintén az immunrendszer működését támogatják.
  • A-vitamin és B-vitamin-tartalommal is rendelkezik.
  • Emellett magas a flavonoidtartalma, amelyek antioxidáns hatású vegyületek. Így például gyulladáscsökkentő, illetve baktérium- és vírusölő hatásuk is van.

Így használd az arcodra az almahéjat!

Amikor levágod a gyümölcsről a héját, és kicsit közelebbről megnézed, jól láthatóak az alma húsának rostjai. Ebben vitaminok találhatóak, amelyek táplálóak, savassága pedig enyhén hámlasztó, tisztító hatással bír. A különféle hámlasztó kozmetikumok egy részében is jelen vannak az almából nyert savak.

Ha a az alma héjának húsos oldalával átdörzsölöd a bőrödet, kiváló bőrradírként funkcionál, segít megválni az elhalt hámsejtektől, felfrissíti a bőrödet, a benne található vitaminok pedig táplálják. Fontos persze, hogy előtte a szokott módon, alaposan megtisztítsd az arcod: semmilyen radírozás nem lehet hatékony, ha a napi szennyeződések vagy sminkmaradványok még a bőrödön vannak.

Almahéjtea: zsírégető csodaital

Az almahéj urzolsavtartalmának köszönhetően szuper, ha diétáznál. Az urzolsav izomépítő hatású, csökkenti az inzulinszintet, gátolja a zsírrétegek képződését, valamint segít a zsírbontásban. Emellett összességében is méregtelenítő hatással rendelkezik, nemcsak akkor érdemes alkalmazni, ha fogynál.

Így készítsd az almahéjteát!

0,5-1 kiló almához adj 1-2 fahéjrudat, és ha szereted, egy kevés reszelt gyömbért. Önts a keverékre 5-8 deci forró fizet, körülbelül 15 percen át áztasd, majd szűrd le, és kész is a zsírégető tea!

Almaecet házilag? Igen, almahéjból!

Az almaecet felhasználási módjai a szépségápolásban majdnem végtelenek. Használhatod például az alábbiakra.

  • A hajad fényesítésére - egy pohár vízhez fél evőkanál almaecetet adj, ezzel mosd át a hajad.
  • A korpásodás megszüntetésére - amiről itt olvashatsz bővebben.
  • Kiváló arctonik, emellett enyhén világosító hatású is, segít kiegyenlíteni a bőrtónust. Két evőkanál vízhez keverj egy evőkanál almaecetet, és töröld át vele az arcod. Néhány percig hagyd rajta, majd öblítsd le.
  • A lábadat borotválást után fertőtlenítőként is áttörölheted vele.

Így készül a házi almaecet

Nagyjából 1 kilogrammnyi almahéjat tegyél befőttesüvegekbe. 1 liter vizet forralj fel cukorral, majd ha már kicsit kihűlt, öntsd rá az almahéjra. Helyezz a tetejére egy szelet kenyeret, arra pedig textil konyharuhát, amelyet kötözz is rá a nyakánál. Meleg helyen, legalább 22, maximum 28 fokon, árnyékban érleld másfél hétig. Ezután szűrd le, keverd át, és kész a házi almaeceted!

Ezt is szeretjük