A sminkmester elárulja a trükköket: így fesd nagyra a szemed

Csupán három színre van szükséged ahhoz, hogy hatalmas, ragyogó szemeket fess.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A szem festésénél kétségkívül három az igazság. Három árnyalatra van ugyanis szükség a szem formájának alakításához: egy kiemelő vagy világosító színre, egy középtónusra és egy árnyékoló vagy kontúrárnyalatra.

Az alapszabály, amit észben kell tartanod, hogy minden, amit világosítasz, azaz kiemelsz, közelebbinek fog tűnni, és minden, amit árnyékolsz vagy sötétítesz, kisebbnek fog látszani, vagyis optikailag eltávolodik a szemlélőtől.

A három árnyalat használata finom vizuális játékot hoz létre, amely segít, hogy kiemeld az arcod egyik legszebb részletét, és a szemhéjak helyett magára a szemre terelni a figyelmet.

Igaz, hogy ezer és ezer árnyalat közül választhatsz, de mindenkinek a háromlépéses szemfestési technikát kellene alkalmaznia, ha tökéletes eredményre vágyik.

A három fontos szín

A kiemelő

A legvilágosabb árnyalat a három közül. Lehet drámai hatású vagy visszafogottabb, attól függően, hogy milyen árnyalatú és hatású szemfestéket választasz. Egy matt hatásúval például finomabb megjelenést érhetsz el, mint egy csillámlóval. Utóbbival viszont nagyobb feltűnést kelthetsz.

Jó, ha tudod, hogy minél világosabb egy kiemelő szín, annál drámaibb a hatás. Lágyabb vagy hússzínű árnyalatok használatával visszafogottabb lesz a megjelenésed. A kiemelő színt a szemöldökcsontra és a szemhéjra vidd fel.

A középtónus

A legfontosabb árnyalat. Ez az első lépés a festékek összedolgozásának folyamatában és a szemhéj vonalának kialakításában. Ez az árnyalat legyen a legvisszafogottabb - szinte a bőröd meghosszabbítása. A kiemelő és az árnyékoló színeidet gyakrabban váltogatod, mint a középtónust. Az esetek többségében az a jó, ha a középtónus matt hatású, persze ennek nem muszáj mindig így lennie.

Csak arról van szó, hogy matt hatású szemfestékkel finomabb és természetesebb lesz a megjelenésed. Amikor felteszed a középtónust, kezdd a szemhéj külső sarkánál, erre a területre kerül majd a legtöbb ebből az árnyalatból. Finoman haladj az ecsettel a szemhéjránc vonalán a belső szemzug felé. Ha nagyon határozottan körvonalazott szemhéjra vágysz, felvihetsz még néhány réteget a középtónusból, de mindig ügyelj arra, hogy szépen elsatírozd ott, ahol találkozik a kiemelő színnel.

Tökéletes szemsmink

Az árnyékoló

A legsötétebb árnyalat a három közül. Nem szükségszerű, hogy nagyon intenzív vagy sötét szín legyen - még akár metálos fényű is lehet -, de a három közül mindenképpen ez a legsötétebb szemfesték. Az árnyékoló színnel nyugodtan játszhatsz, és kedvedre cserélgetheted. Meg fogod látni, hogy a legtöbb kozmetikai cég a kontúrfestékekből tartja a legnagyobb választékot, mert ezek a legfeltűnőbbek, és ezek használata a legizgalmasabb.

Ha sietsz

Ha nincs időd, egyszerűen csak suhanj végig a középtónussal a szemhéjadon, és nagyon természetes eredményt kapsz. Ennyi is segít abban, hogy kiemelje a szemed színét, ugyanakkor nem körvonalazza vagy formálja a szemhéjadat.

A legkínosabb sminkhibák

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vidd fel a ránc külső részére is, majd befelé satírozd el. A középtónusra felvitt árnyékoló szín rétegei segítenek, hogy a végeredmény éppen az az egységes, határozott megjelenés legyen, amire vágysz. Az árnyékoló színből tehetsz az alsó szempillavonal alá, hogy határozottabb körvonalat adj neki, esetleg rádolgozhatod a szemceruzával húzott vonalra is.

Ha ráérsz

Ha kifejezőbb tekintetre vágysz, mindig feltehetsz pár réteggel több festéket, hogy fokozd a szín intenzitását. Egyszerre mindig csak kis mennyiségben vidd fel a festéket. Az erőteljesebb hatás érdekében bármikor hozzátehetsz még, de ha már egyszer felkented a festéket, nehéz lesz visszacsinálni.

Festhetsz magadnak füstös szemeket is úgy, hogy az árnyékoló színt a teljes szemhéjadon használod: kezdd a szempilla vonalánál, és szépen satírozd el felfelé. Hogy igazán füstös legyen a tekinteted, satírozz, satírozz és még többet satírozz, különben a festék túlságosan közönségesnek fog hatni.

Cikkünk Robert Jones Smineklés mesterfokon című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük