5 buta tévhit a ránctalanító krémekről
Szeretnéd megőrizni hamvas bőrödet? Búcsút intenél a ráncoknak és szarkalábaknak? Akkor nem árt, ha egy-két dologgal tisztában vagy!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fiatalság megőrzése mindig is az ember egyik nagy vágya volt, különösen most, amikor a technika segítségével olyan képet közvetítenek az ember felé, amit szinte lehetetlen elérni.

Ezért hát, miután a kozmetikai ipar megteremtette az igényeket, ezeket meg is próbálja kiszolgálni.

Naponta fedeznek fel új hatóanyagokat, újabb eljárásokat. A ránctalanítással és öregedésgátlással kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorral.

Minél hamarabb, annál jobb

Ma már nem csak a negyvenes, sőt, nem is csak a harmincas korosztály izgatja magát a ráncok miatt, hanem a húszasok is. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy ez nem feltétlen a 27-28 éveseket jelenti, hanem a húszas korosztály fiatalabb részét.

Egy nagy kozmetikai cég felmérése szerint rengeteg 22-23 éves nő vásárol magának ránctalanító krémet, mivel retteg az öregedéstől. Azonban ebben a korban teljesen felesleges erős hatóanyagú krémeket használni, mivel a bőr nem tudja hasznosítani a bennük lévő anyagokat. Ilyenkor még a saját raktáraiból használ, sőt, ezekbe építi be az olyan anyagokat, mint a Q10-koenzim vagy a kollagén. Így a felesleggel nem is tud mit kezdeni. Viszont ezeknek a felesleges anyagoknak a kiválasztása felesleges plusz energiába kerül, amit a bőr másra is fordíthatna.
Ebben az életkorban inkább a megelőzésre fordíts figyelmet, például a napvédelemre. Szinte az összes kozmetikai cég előállt már a saját "első ráncok" termékével, inkább ezekből válassz.

Minél drágább, annál jobb

Egy-egy termék nem feltétlenül azért kerül sokba, mert a hatóanyag, ami benne van, olyan sokba kerülne. Sokkal inkább a reklámfelületek, a csomagolás és a márka neve az, amit meg kell fizetni. Természetesen sok cég öl dollármilliókat különböző kutatásokba, hogy újabb és újabb, nagyon exkluzív hatóanyagokat fedezzen fel, és vonjon ki a legkülönbözőbb, amúgy sem olcsó dolgokból.

És ki ne fizetne szívesen egy orchidea-kivonatot vagy gyémántot tartalmazó termékért? Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek a készítmények nem hatnak, de azt sem, hogy az olcsóbbak nem működnek. Több fogyasztói teszt is rámutatott, hogy a drága krémek nem hatásosabbak annyival, mint amit az áruk indokolna. Érdemes tehát az összetevőknek alaposan utánanézi, mielőtt egy vagyont fizetnél ki egy arckrémre.

Ha abbahagyod, megöregszel

A kozmetikai ipar ostorozóinak kedvenc frázisa, hogy akkor, ha valaki abbahagyja a ránctalanító krém használatát, bőre rekordsebességgel öregszik. Egyrészt ez nem igaz, másrészt egy természetes jelenségről van szó. Ha a bőrt mesterséges módszerekkel - például krémhasználattal - tartod karban, akkor ennek elhagyásával természetes állapotába tér vissza, ami meglepő lehet, de semmi esetre sem kerül rosszabb állapotba az életkorodnak megfelelőnél.

A másik hasonló tévhit, hogy a bőr hozzászokik ahhoz, hogy kívülről kapja meg a tápanyagokat, és ezért maga már nem termel olyan anyagokat, melyek felelősek az öregedésgátlásért. Nem árt szem előtt tartani, hogy egy krém soha nem tartalmazhat olyan magas koncentrációban hatóanyagokat, másrészt a bőrbe kívülről bejuttatott anyagok nem hasznosulnak olyan mértékben, hogy az a veszély fenyegetne, hogy a bőr "leáll".

A ránctalanító krém önmagában is fiatallá tesz

A reklámok szerint ugyan egyetlen krém használatával is megszabadulhatsz a ráncok 120%-ától, ez a valóságban sajnos nincs így. Mivel - ahogy már fent is említettük - a bőr kívülről csak kevéssé tudja hasznosítani a krémekben található hatóanyagokat, semmilyen kozmetikum nem tudja semlegesíteni az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás és a környezeti károk hatásait. Ha tehát fiatal akarsz maradni, akkor figyelj arra, mit eszel, tedd le a cigarettát, mozogj, és kirándulj nagyokat, ami az igazi oxigénterápia a bőrnek.

Az antioxidánsok gátolják az öregedést

Ez így van. Azonban nem mindegy, hogy milyen antioxidánsról beszélünk, és az sem, hogy ez milyen formában jut a szervezetbe. Az antioxidánsok valóban lassítják az öregedést, hiszen gátolják a szabadgyökök termelését, illetve a már meglévőket semlegesítik, így azok nem tudják az egészséges szöveteket károsítani.

A krémekben azonban a legtöbbször szintetikus antioxidánsokat tesznek, melyek inkább szolgálják a krém állagának megóvását, mint a bőr védelmét, ráadásul néhányuk egyenesen káros, például a BHA nevezetű, butylated hydroxyanisole, melynek használatát az Egyesült Államokban be is tiltották.
Az antioxidánsok belülről sokkal hatásosabbak, és az egészséges, vitamindús táplálkozással nagyobb szolgálatot tehetsz a bőrödnek, mint bármilyen krémmel.

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük