4 csúnya körömprobléma

Repedezik a körmöd, barázdák jelentek meg rajta, vagy elszíneződött? Ne vedd félvállról, mert komoly egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A szerencsés kevesek körme gyorsan nő, és sosem töredezik be. Másoké törik, beszakad, ezért nehezebb rendben tartani. Viszont az ápolatlan hatást keltő köröm nem túl szép látvány, ráadásul a körmök fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Időnként mindannyiunknál előfordulhatnak sajátos, a köröm szépségét veszélyeztető gondok. Lássuk a leggyakoribb problémákat és azok megoldását.

Besárguló köröm

A köröm vegyszerektől, helyileg alkalmazott gyógyanyagoktól - krémektől és zseléktől - vagy a sötétebb színű körömlakkokban levő festéktől sárgulhat be, de a nikotin is sötétre színezheti.

Ha vegyszerrel dolgozol, mindig húzz kesztyűt, a gyógyanyag felvitele után jól moss kezet, és a lakk felkenése előtt tegyél fel alapozóréteget, így közvetlenül a festék nem érintkezik a körömfelszínnel. A sárga elszíneződést eltávolíthatod, ha néhány percig citromlében áztatod a körmeidet. Amennyiben a körömágybőr szakadozott, ne alkalmazd ezt a trükköt, mert nagyon csíphet. A köröm felszínét finom reszelővel le is polírozhatod, de ettől teljesen nem fog eltűnni az elszíneződés.

Töredezés, behasadt köröm és lemezes leválás

Lehet kellemetlen családi örökség, de okozhatja a bőrszegély vagy a körömágy sérülése is. Mindig nagyon vigyázz arra, hogy ne sértsd meg ollóval a körömágyat. Az is gyengítheti a körmöt, ha a sarkoknál túlságosan visszareszeled. Hogy erősödjön, hagyd oldalt kissé szögletesebbre. A töredezés lehet vízben való gyakori ázás vagy száraz éghajlat, különböző mosószerek és egyes vegyszerek használatának következménye, de legfőképpen a kalciumhiány a felelős, ahogyan az A- és E-vitamin elégtelen bevitele is okozhatja.

A már berepedezett körömre, szegélyre éjszakára kenj erősen zsíros körömágykrémet, vagy babaolajjal masszírozd át, majd húzz fel cérnakesztyűt, és hagyd fenn egész éjszakára.

A testmeleg a zsírokat meglágyítja, ezek beszívódnak a bőrbe, a bőrszegélybe és a körmökbe. Használj körömerősítő folyadékot, és ügyelj arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezeted.

Körömrágás

Nehéz leszokni róla, mert sokszor észre sem veszed, hogy rágod a körmödet. A kísértés kisebb, ha körmöd nem szilánkos, a szegélyező bőr pedig sehol sem durva. A körömrágás rossz szokásától a műköröm is véd, és szebbé is teszi a körmöket.

Régen a gyerekeket úgy szoktatták le, hogy az ujjakat kellemetlen ízű vagy csípős anyagba mártották, és a legtöbbször nagyon is bevált a technika. Kend be valamilyen keserű anyaggal a körmöket, úgy biztos nem lesz kedved rágni.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Barázdák, furcsa elszíneződések

A vízszintes barázdák korábbi betegségre - elsősorban lázas megbetegedésre - vagy a körömágy sérülésére utalnak, és előbb-utóbb lenőnek. A függőleges barázdáknak genetikai, valamint korral járó okaik vannak. Gyengéd csiszolással, barázdakitöltővel vagy két rétegben felkent alapozó lakkal elsimíthatod az egyenetlenségeket.

Az elszíneződés egészségi problémát jelez. Világos bőrűeknél a köröm színének a kézhát színével, sötétebb bőrűeknél a tenyér színével kell egyeznie. A köröm kifehéredhet a vérszegénységtől, elkékülhet a szívvel vagy a tüdővel kapcsolatos rendellenességektől. Ha félig fehér, félig rózsaszín, veseproblémára gyanakodhatsz. Bármilyen váratlan elszíneződés esetén fordulj orvoshoz.

Cikkünk a Hajja&Fiai Kiadó gondozásában megjelent Manikűr&Pedikűr című könyv segítségével készült.

Ezt is szeretjük