12 rossz szokás, ami öregíti a bőrt, de te nem is tudsz róla!
Csupán néhány apróságra kell odafigyelned ahhoz, hogy megőrizd bőröd fiatalságát és szépségét.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a túlzásba vitt napozás és a dohányzás öregíti a bőrt, de vannak más tényezők is, amelyek miatt idő előtt kezdhetsz el ráncosodni.

Bár egyikünk sem lehet örökké fiatal, néhány dolgot azért tehetsz, hogy tovább maradjon hamvasan puha, ragyogó arcbőröd.

Állandó súlyingadozás

Ahhoz, hogy a bőröd megőrizze fiatalságát, nem árt odafigyelni a súlyodra. A nagymértékű fogyástól a bőr elvékonyodhat, szárazzá és sérülékennyé válhat. A jojózás, vagyis a folyamatos súlyingadozás ugyanilyen rosszat tesz.

Egy idő után az arcbőr már nem tudja követni az alatta elhelyezkedő zsírréteg arányainak változását, megereszkedik, ettől pedig a korodnál jóval idősebbnek fogsz tűnni. Ahhoz, hogy mindezt elkerüld, mozogj rendszeresen, táplálkozz minél kiegyensúlyozottabban, használj hidratáló arckrémet.

Ha nem alszol eleget

Alvás közben a keringés és a bőr pH-értéke kicsit megváltozik, ez pedig lehetővé teszi, hogy az öregedésgátló, hidratáló arckrémek a szokásosnál könnyebben szívódjanak fel.

Ráadásul ha eleget alszol, nem ébredsz majd duzzadt, karikás szemmel!

Szemdörzsölés

A szemkörnyéki bőr dörzsölgetése, nyomkodása, de még a masszírozása is előidézhet sötét, szem alatti karikákat. Ennek oka, hogy a pigmentek a kor előrehaladtával egyre érzékenyebbé válnak. Ezért amikor sminkelsz, vagy kontaktlencsét helyezel fel, légy nagyon óvatos!

Oldalfekvés

A legtöbben az oldalukon alszanak, ám ha fiatalos arcra vágysz, erről le kell mondanod. Aki éveken át minden éjjel olyan pózban fekszik, amely során a párnába nyomódik az arca, sokkal könnyebben és hamarabb kezd ráncosodni.

Szívószálhasználat

Bután hangzik, de tényleg nem tesz jót az arcbőrödnek, ha túl gyakran iszol szívószállal. Az arcizmok megfeszülése ilyenkor sokáig ugyanabban a helyzetben tartja a bőrödet, amitől az megtörik, és kialakulnak azok a száj körüli ráncok, amik csak Bruce Willisnek állnak jól.

Stressz

Ha folyamatosan idegeskedsz, az meglátszik a bőrödön is. A stresszhormon, vagy legismertebb nevén kortizol, lebontja a kollagént, amely a feszességért felel, ez pedig lógó bőrt és ráncokat von maga után. A stressz ellen bármi hasznos lehet, ami segít ellazulnod, például egy kávé a barátokkal, vagy egy jógatanfolyam, amelyre munka után járhatsz.

Ha kihagyod a fényvédőt, mert van az alapozóban

A fényvédővel dúsított alapozók nagy része nem véd minden káros sugárzással szemben, így nem elég csak erre hagyatkoznod, ha strandra mész.

Legtöbbjük szűri ugyan az UVB sugarakat, de az UVA ellen hatástalanok. Utóbbitól apró, szeplőszerű pontok jelenhetnek meg a bőrödön. Hogy ezt elkerüld, előbb magas fényvédő faktorú naptejjel kend be az arcod, alapozót csak ezután tegyél rá.

Ha csak a feszességre koncentrálsz

Az elszíneződések olykor akár tíz évet is öregíthetnek a bőrön, ezért érdemes az ilyen elváltozásokra is odafigyelni. Ezek kezelésére és eltüntetésére a bőrradír a legalkalmasabb.

Ha csak az arcoddal foglalkozol

Azok, akik nem szentelnek időt és energiát dekoltázsuk és kezük bőrének ápolására, hamarabb megöregszenek.

Ezeknek a bőrfelületeknek fokozott figyelemre van szükségük, mert az idő vasfoga könnyen kikezdi őket. A legjobb módszer a karbantartásukra a gyakori krémezés.

Napszemüveg nélkül

Az erős napsütés nem csak a szemet bántja, hanem a körülötte lévő vékony bőrt is. Ahogy a dörzsölés, úgy ez is sötét szemet, karikákat okozhat.

Szappanhasználat

Bár a nagyszüleink esküsznek rá, a szappan nem a legjobb tisztálkodó szer, mert a legtöbb tele van olyan anyagokkal, amelyek elvonják a bőr nedvességtartalmát. A szappan nem okoz ráncokat, de használatától azok jóval látványosabbá válnak.

Ezt is szeretjük