A legfinomabb zsemlegombóc receptje vadashoz
Kipróbált és bevált
Ilyen jó zsemlegombócot vadashoz még sohasem készítettél!

Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

A nyugdíjasotthonból mentek fellépni: 40 év után újra színpadra álltak a szereplők (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Nőiessé teszi a megjelenést és nyújtja a felsőtestet a garbó: ezek a szezon legsikkesebb darabjai »

Ettől a tornától olvadnak a kilók: 15 perces HIIT edzés, ugrálás nélkül »

Bárhová nézünk, tengernyi gyöngy mindenütt: így viseld a szezon kedvenc díszítőelemét, ha unod a nyakláncot »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A vadas marhahúsból és zsemlegombóccal a legfinomabb. Bár elsőre macerásnak tűnhet, a végeredmény minden főzéssel töltött percért kárpótol majd. A húst ebben az esetben nem szükséges előre bepácolni, viszont érdemes egy nappal korábban megfőzni. Kard Éva receptje azoknak is ajánlott, akik még sohasem próbálkoztak ezzel a fogással.

Zsemlegombóc vadassal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet marhahús
  • 4 sárgarépa
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 dl tejföl
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • feketebors

Zsemlegombóc hozzávalói

  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 2 zsemle
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 1,5 dl víz
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • petrezselyemzöld
Recept idők

Elkészítés:

A húst tedd egy nagyobb edénybe, add hozzá a megpucolt sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent jól ellepjen. Ízlés szerint sózd, dobd hozzá a babérlevelet, majd kisebb lángon főzd puhára a húst és a zöldségeket másfél-két óra alatt. A marhát szedd ki egy tányérra, és tedd félre. A zöldségeket pépesítsd, majd öntsd vissza a lébe.

Az olajat hevítsd meg, szórd meg liszttel, és pirítsd zsemleszínűre. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, és hagyd hűlni.

A cukrot karamellizáld, azaz pirítsd meg kis lángon. Ha szép barna, öntsd fel egy deci vízzel. Amikor a rántás langyos, keverd hozzá a tejfölt, és dolgozd simára. Add a zöldséges léhez, majd főzd sűrűre. Közben dolgozd hozzá a mustárt és a karamellizált cukrot is. Tedd vissza a szószba a hússzeleteket, és főzd még pár percig.

A gombóchoz a zsemlét vágd kisebb kockákra, tedd tepsibe, és a sütőben 180 fokon pár perc alatt pirítsd meg, majd hűtsd meg. A vajat hevítsd fel, add hozzá az aprított vöröshagymát, és párold üvegesre. Keverd hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tojást dolgozd össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, add hozzá a hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát, a lisztet. Keverd alaposan össze, hogy formázható masszát kapj, majd készíts belőle kisebb gombócokat.

Tégy fel bőséges mennyiségű vizet forrni, helyezd bele a zsemlegombócokat, és főzd meg körülbelül nyolc perc alatt. Szedd ki őket a vízből, és tálalásig tartsd melegen.

Ezt is szeretjük