A legfinomabb zsemlegombóc receptje vadashoz

Kipróbált és bevált

Ilyen jó zsemlegombócot vadashoz még sohasem készítettél!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vadas marhahúsból és zsemlegombóccal a legfinomabb. Bár elsőre macerásnak tűnhet, a végeredmény minden főzéssel töltött percért kárpótol majd. A húst ebben az esetben nem szükséges előre bepácolni, viszont érdemes egy nappal korábban megfőzni. Kard Éva receptje azoknak is ajánlott, akik még sohasem próbálkoztak ezzel a fogással.

Zsemlegombóc vadassal

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szelet marhahús
  • 4 sárgarépa
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 dl tejföl
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • feketebors

Zsemlegombóc hozzávalói

  • 20 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 2 zsemle
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 1,5 dl víz
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • petrezselyemzöld
Recept idők

Elkészítés:

A húst tedd egy nagyobb edénybe, add hozzá a megpucolt sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent jól ellepjen. Ízlés szerint sózd, dobd hozzá a babérlevelet, majd kisebb lángon főzd puhára a húst és a zöldségeket másfél-két óra alatt. A marhát szedd ki egy tányérra, és tedd félre. A zöldségeket pépesítsd, majd öntsd vissza a lébe.

Az olajat hevítsd meg, szórd meg liszttel, és pirítsd zsemleszínűre. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, és hagyd hűlni.

A cukrot karamellizáld, azaz pirítsd meg kis lángon. Ha szép barna, öntsd fel egy deci vízzel. Amikor a rántás langyos, keverd hozzá a tejfölt, és dolgozd simára. Add a zöldséges léhez, majd főzd sűrűre. Közben dolgozd hozzá a mustárt és a karamellizált cukrot is. Tedd vissza a szószba a hússzeleteket, és főzd még pár percig.

A gombóchoz a zsemlét vágd kisebb kockákra, tedd tepsibe, és a sütőben 180 fokon pár perc alatt pirítsd meg, majd hűtsd meg. A vajat hevítsd fel, add hozzá az aprított vöröshagymát, és párold üvegesre. Keverd hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tojást dolgozd össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, add hozzá a hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát, a lisztet. Keverd alaposan össze, hogy formázható masszát kapj, majd készíts belőle kisebb gombócokat.

Tégy fel bőséges mennyiségű vizet forrni, helyezd bele a zsemlegombócokat, és főzd meg körülbelül nyolc perc alatt. Szedd ki őket a vízből, és tálalásig tartsd melegen.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük