Az igazi vargabéles receptje
Darvasné eredeti változata
Ha eddig csak menzán találkoztál vargabélessel, feltétlenül meg kell kóstolnod a házi készítésűt is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak idején a kolozsvári Darvasné sem gondolta volna, hogy a vargabélese évtizedeken keresztül töretlen népszerűségnek örvend majd. Kiadós leves mellé ugyanolyan jó, mint desszertként, de grillparti lezárásaként is tálalhatod.

Vargabéles

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 75 dkg tehéntúró
  • 25 dkg cérnametélt
  • 10 dkg mazsola
  • 8 evőkanál cukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál gríz
  • 1 citrom
  • 1 csomag réteslap
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A cérnametéltet enyhén sós vízben főzd ki egy-két perc alatt, majd szűrd le, és keverd össze egy evőkanál olvasztott vajjal. A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját dolgozd habosra a cukorral, add hozzá a villával átnyomkodott túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a grízt. Keverd hozzá a kifőtt cérnametéltet, és fokozatosan forgasd hozzá a habbá vert tojásfehérjét is. Tedd még bele a mazsolát és a reszelt citromhéjat.

A sütőformát vajazd ki, majd réteslappal béleld ki. Fontos, hogy a tészta fedje a forma oldalait is, és mehet rá még két lap, mindegyiket kend meg olajjal. Öntsd bele a túrós masszát, és a tetejére is rakj három réteslapot. Ezeket is kend meg vékonyan olajjal. Tedd előmelegített sütőbe, és 170 fokon körülbelül 40-45 perc alatt süsd meg. Porcukorral meghintve tálald.

Megjelent Mentes Anyu Szakácskönyve!

Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Promóció

Ezt is szeretjük