Illatos vaníliás-almás kalács
A vaníliás-almás kalács sütésekor isteni illat lengi be a lakást. Mindenki alig várja, hogy kihűljön.
Néha felejtsd el a hagyományos kalácsot, és értelmezd újra a kedvelt kelt tésztát! Ünnepre, összejövetelekre kiváló meglepetés a virág formájú, foszlós vaníliás-almás kalács. A család minden tagja odalesz érte. Szabó Veronika receptje gyorsan új követőkre talál.
Vaníliás-almás kalács
Hozzávalók 12 darabhoz
A tésztához
- 40 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 2.5 dl langyos tej
- 3 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
A töltelékhez
- 5 dkg cukor
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 dkg vaj
- 1 zöldalma
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A tetejére
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tésztához egy mokkáskanál cukorral édesített, langyos tejben futtasd fel a friss élesztőt. Ha jó habos, és a térfogata is jelentősen megnő, keverd össze a porcukorral, a vajjal és a liszttel. Addig dagaszd a tésztát, amíg rugalmas, fényes és hólyagos lesz. Tiszta konyharuhával takard le, keleszd 30 percig meleg helyen. Ha a tészta a duplájára nő, enyhén lisztezett munkalapon óvatosan gyúrd át, és még öt percig letakarva pihentesd.
A vaníliapudinghoz a két tojássárgáját keverd habosra a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd - a tejet fokozatosan hozzáadagolva - keverd simára, és főzd fel. Ha kellően besűrűsödik, vedd le a tűzről, és hűtsd ki. Az almát mosd meg, vágd negyedekre, és a magházat távolítsd el. Kockázd fel, egy serpenyőben a vajon kevés cukorral dinszteld meg pár perc alatt, és hagyd langyosra hűlni.
Pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastag téglalappá, és kend rá a vaníliapudingot, oszlasd el rajta az almakockákat. Tekerd fel, mint a bejglit, a hajtás szélét csipkedd össze, majd vágd két-két és fél centis darabokra. 10-12 csiga lesz belőle. A tekercseket rendezd az előzőleg kivajazott és liszttel megszórt kapcsos tortaformába úgy, hogy az első csiga középre kerüljön, és azt körberakva helyezd el a többit is.
Keleszd a tésztát még további 10-15 percig, majd tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon körülbelül 35-40 perc alatt süsd aranybarnára. Félidőben locsold meg a tetejét egy-két kanál cukros tejszínnel vagy tejjel. Ezt még egyszer megismételheted pár perccel azelőtt, hogy kivennéd a sütőből. Még melegen szedd ki a tésztát a formából, és a rácson hagyd hűlni.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció