Illatos vaníliás-almás kalács
Virágformában még mutatósabb
A vaníliás-almás kalács sütésekor isteni illat lengi be a lakást. Mindenki alig várja, hogy kihűljön.

Nyereményjáték

Nyerj szerelemsegítő nyakláncot Valentin-napra! Bevonzza életedbe az igaz szerelmet (x)

Nyerj páros belépőt Vekerdy Tamás januári előadására a Femina Klubon! (x)

Nyerd meg a Világörökségek Magyarországon című könyvet, és merülj el hazánk csodás világában! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Szív- és érrendszeri betegségeket okozhat a diabétesz - Így tehetsz a kialakulása ellen (x)

A NASA űrhajósai és világsztárok is alávetették magukat ennek a műtétnek - Magyar találmány (x)

Gondtalan és felszabadult nyugdíjas éveket szeretnél? Mutatjuk, mi kell hozzá (x)

Évente 34 ezer kisbaba hal meg ettől a betegségtől - 18 országot érint (x)

Nem kell többé macerálni a mentes étrendekkel - Bármilyen diétát követsz, innen tudsz rendelni (x)

beauty and style

Idd ezt minden reggel, és garantáltan beindul a fogyás! »

Isteni tea az édes álomért: idd ezt lefekvés előtt, és hamarabb elalszol »

Körte alakod van? Így tűnhet keskenyebbnek a csípőd a stylist szerint »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Néha felejtsd el a hagyományos kalácsot, és értelmezd újra a kedvelt kelt tésztát! Ünnepre, összejövetelekre kiváló meglepetés a virág formájú, foszlós vaníliás-almás kalács. A család minden tagja odalesz érte. Szabó Veronika receptje gyorsan új követőkre talál. 

Hozzávalók 12 darabhoz:

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 3 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor

A töltelékhez

  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg vaj
  • 1 zöldalma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A tetejére

  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához egy mokkáskanál cukorral édesített, langyos tejben futtasd fel a friss élesztőt. Ha jó habos, és a térfogata is jelentősen megnő, keverd össze a porcukorral, a vajjal és a liszttel. Addig dagaszd a tésztát, amíg rugalmas, fényes és hólyagos lesz. Tiszta konyharuhával takard le, keleszd 30 percig meleg helyen. Ha a tészta a duplájára nő, enyhén lisztezett munkalapon óvatosan gyúrd át, és még öt percig letakarva pihentesd.

A vaníliapudinghoz a két tojássárgáját keverd habosra a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd - a tejet fokozatosan hozzáadagolva - keverd simára, és főzd fel. Ha kellően besűrűsödik, vedd le a tűzről, és hűtsd ki. Az almát mosd meg, vágd negyedekre, és a magházat távolítsd el. Kockázd fel, egy serpenyőben a vajon kevés cukorral dinszteld meg pár perc alatt, és hagyd langyosra hűlni.

Pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastag téglalappá, és kend rá a vaníliapudingot, oszlasd el rajta az almakockákat. Tekerd fel, mint a bejglit, a hajtás szélét csipkedd össze, majd vágd két-két és fél centis darabokra. 10-12 csiga lesz belőle. A tekercseket rendezd az előzőleg kivajazott és liszttel megszórt kapcsos tortaformába úgy, hogy az első csiga középre kerüljön, és azt körberakva helyezd el a többit is.

Keleszd a tésztát még további 10-15 percig, majd tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon körülbelül 35-40 perc alatt süsd aranybarnára. Félidőben locsold meg a tetejét egy-két kanál cukros tejszínnel vagy tejjel. Ezt még egyszer megismételheted pár perccel azelőtt, hogy kivennéd a sütőből. Még melegen szedd ki a tésztát a formából, és a rácson hagyd hűlni.

Blog.hu ajánló