Szerencsehozó, hagyományos újévi lencsefőzelék: előre is megfőzheted
Nincs újévi lakoma a hagyományos lencsefőzelék nélkül. Füstölt hússal, tejföllel, mustárral minden igényt kielégít.
Ne bízd a véletlenre! Feltétlenül egyél lencsét újév napján, így a népi hiedelem szerint nem kell aggódnod az anyagiak miatt. A főzelékkel nem hibázhatsz. A kiadós, laktató fogást előre is bátran elkészítheted, másnapra még sűrűbb és ízletesebb lesz. A lencse füstölt hús levében főzve a legfinomabb.
Újévi lencsefőzelék
Hozzávalók
- 50 dkg lencse
- 40 dkg füstölt hús
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsír
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 db babérlevél
- bors
Elkészítés:
A füstölt húst áztasd be legalább egy-két órára, majd tedd fel főni valamivel több vízben, mint amennyi ellepi. Rakj hozzá babérlevelet, két gerezd fokhagymát, és főzd puhára körülbelül egy óra alatt.
A lencsét alaposan mosd meg, válogasd át, csak egészséges szemek kerüljenek a főzelékbe. Amikor a hús puha, szedd ki, és rakd a lencsét a füstölt húsos főzőlébe. Ha szükséges, önts még hozzá vizet. Tedd hozzá a paradicsomot, a vöröshagymát, ízesítsd borssal, só valószínű, nem szükséges hozzá a füstölt hús alapleve már elég sós. Főzd 40-50 percig, majd amikor a lencse megpuhul, rántsd be.
A zsíron pirítsd világos színűre a lisztet. Rakd hozzá pépesítve a maradék fokhagymát, és kevergetve süsd addig, amíg színt kap. Mehet hozzá a pirospaprika, engedd fel egy deci hideg vízzel, és kavard simára. Csorgasd a forrásban lévő főzelékbe, majd főzd össze öt-tíz perc alatt. Közben keverd hozzá a mustárt és a tejfölt is, majd a füstölt hússal tálald.
Ha még a szilveszteri, újévi főfogás mellől hiányzik a köret, feltétlenül próbáld ki a pezsgős lila káposztát.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció