Mennyei barackos tejberizs a sütőből: a törökök így szeretik
A török étkezdék kedvence a sült tejberizs, amit most friss, zamatos barackkal is feldobhatsz.

barackos-sult-tejberizs
beauty and style
Top olvasott cikkek

A baklava mellett talán a krémes, égetett tetejű tejberizs a törökök legismertebb édessége. A mennyei desszertet otthon is könnyen elkészítheted, és érdemes gyümölccsel még csábítóbbá tenni. Ne várd meg, míg teljesen kihűl, hisz langyosan a legfinomabb! 

Török barackos tejberizs

Hozzávalók:

  • 15 dkg rizs
  • 15 dkg cukor
  • 1.5 l tej
  • 2 db barack
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 db tojássárga
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A rizst alaposan mosd meg, majd tedd fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor a folyadék nagy részét magába szívja, öntsd hozzá a tej felét. Közben add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót. Folyamatosan kevergetve főzd forrástól számítva 10 percig, közben részletekben öntsd hozzá a maradék tejet, majd húzd le a tűzről. 

A keményítőt keverd simára kevés langyos tejjel és a tojássárgával, majd dolgozd a tejberizshez. Kanalazd a rizst tűzálló tálkákba. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 30 percig. A sütési idő vége felé rakd az édességre a szeletekre vágott barackot. Akkor jó, ha a tejberizs teteje elkezd pirulni. 
A mézes, diós baklavával is bátran próbálkozhatsz otthon, csak egy jó recept kell hozzá. 

Ezt is szeretjük