A tökéletes piskóta receptje

Ha tortát sütnél hétvégén a családnak, akkor jó, ha ismered a tökéletes piskóta, mellé pedig néhány finom kiegészítő elkészítését.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tökéletes piskóta

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Szitáld a lisztet tálba, és alaposan keverd össze a sütőporral. A tojások fehérjéiből készíts kemény habot.

A tojássárgájára szórd rá a liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a tetejére hintsd rá a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan dolgozd össze, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranysárgára.

A megsült piskótát kis ideig hagyd a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt, fordítsd meg, és hagyd teljesen kihűlni.

Eperkrém

Hozzávalók:

  • 3 dl tejszín
  • 8 dkg porcukor
  • 35 dkg eper
  • 1 citrom
  • 1 zacskó zselatin
A tejszínt verd habbá. Az epret és nagyon kevés vizet főzz össze, majd, ha forr, tedd bele a porcukrot, a citrom levét. A zselatint készítsd el a csomagoláson található utasítás alapján, majd keverd az eperpüréhez. Ha túl darabos lenne, akkor botmixerrel dolgozd el. Keverd el a tejszínhabbal, és kend a tésztára. Utána a tortát tedd hűtőbe. Ha csak mellé kínálod, akkor is várd meg, amíg kicsit megszilárdul.

Likőrös krém

Hozzávalók:

  • 50 dkg mascapone
  • 12 dkg porcukor
  • 3,5 dl Bailey's
  • 2 csomag vaníliás cukor

A mascarponét lazítsd fel kézi habverővel, keverd össze a Bailey's-zel, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Szedd kis tálkákba, és a felkockázott vagy vastagabb csíkokra vágott piskótával kínáld.

Csokoládékrém

Hozzávalók:

  • 20 dkg csokoládé
  • 5 dl tejszín
  • pár kanál porcukor

Gőz fölött olvaszd meg a csokoládét egy deci tejszínnel. A többi tejszínt verd fel a porcukorral kemény habbá, majd keverd a langyos csokihoz. Ha a masszát tortához készíted, akkor keverj a krémhez egy zacskónyi zselatint, az utasítás szerint elkészítve, mert nagyon folyós.

Kávékrém

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 2 dl kávé
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • fahéj
  • 2 dl tejszín

Forrald fel a tejet, keverd hozzá a kávét, majd add hozzá a csokit, és olvaszd fel. Ezután add hozzá a tojásokat, a rumot, a fahéjat, és keverd össze jó alaposan, akár turmixgépben. A tejszínt külön verd fel, majd forgasd össze a masszával. Itt is használj zselatint, ha tortakrémet készítesz, és add a csokoládés masszához, mielőtt összekevered a tejszínhabbal.

Borhab

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 3 dl fehérbor
  • 15 g finomliszt
  • 1 vaníliás cukor
  • szegfűszeg, fahéj, citromhéj

A tojásfehérjéből és a cukorból verj kemény habot. Egy nagy edényben 1 dl vízzel keverd simára a lisztet és a tojássárgákat. A fehérbort a szegfűszeggel, a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal forrald fel, majd állandó kevergetés mellett szűrd hozzá az edényben összekevert tojásos masszához. Vízfürdő fölött sűrítsd be, majd a kemény tojáshabot habverővel keverd hozzá.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Almás krém

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 15-20 dkg porcukor
  • fél citrom leve
  • 1 db narancs leve
  • 2 csomag vaníliás pudingpor

Az almát reszeld le, locsold meg a citromlével, és párold meg a cukorral együtt. Add hozzá a narancslével elkevert pudingport, és főzd fel. Ha felforrt, vedd le a tűzhelyről, és időnként megkeverve hűtsd ki.

Ezt is szeretjük