Tepsis karfiol tejszínes öntettel: sültek mellé köretként is csodás

A sűrű, tejszínes, besameles szósszal leöntött tepsis karfiol húsmentes ebédként vagy köretként is megállja a helyét.

Tepsis, tejszínes, besameles karfiol

Egyszerű, olcsó és nagyon finom húsmentes fogás a tejszínes, besameles szószban sült karfiol. A zöldséget, mielőtt tepsibe rakod, főzd félig elő: éppen csak annyira, hogy még ne legyen teljesen nyers, de ne is puhuljon meg, mert akkor a sütőben pépesre olvad. Koronázd meg az egészet reszelt sajttal, amely ropogósra sül a tetején.

Tejszínes, besameles tepsis karfiol

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 dkg reszelt sajt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 fej karfiol
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedd rózsáira, mosd jól meg, és sós vízben főzd elő tíz perc alatt. Ha kész, szűrd le, és a rózsákat oszd el egy tepsiben.

A mártáshoz a vajat olvaszd fel, add hozzá a lisztet, és kevergesd kézi habverővel néhány másodpercig. Öntsd fel a tejjel és a tejszínnel, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, és nagyjából egy perc alatt főzd sűrűre. Ha kész, keverd hozzá a mustárt, és húzd le a tűzről. Öntsd a tepsiben várakozó karfiolrózsák tetejére. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, takard le alufóliával, és told 180 fokos sütőbe 20 percre.

 

Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába

A mexikói konyha sokakat lenyűgöző sokszínűségét ezúttal egy pulykahússal töltött enchiladarecepttel emeljük további magaslatokba.

Elolvasom

Kép: Carol Cinca / 500px / Getty Images

Ezt is szeretjük