Házi tejkaramella whiskey-vel és mandarinhéjjal felturbózva
A tejkaramella megízesítheti a mindennapokat, csak meg kell tanulni elkészíteni. Ha viszont sikerül, utána gazdagon ízesítheted, és csodákat kreálhatsz a rágós, selymes állagú édességből.

Házi tejkaramella whiskey-vel és mandarinhéjjal felturbózva
Ez is érdekelhet

Sasszemklinika - Magyarország vezető szemészeti lézerklinikája túl a 100 000. látásjavító műtéten (x)

Óriási hazai kezdeményezés a műanyagmentesség mellett, amit imádni fogsz (x)

beauty and style

Helena Christensen 50 évesen sem szégyenlősködik: bőrruhában mutatta meg észbontó alakját »

Felemás csizmát vett fel, de nem feledékenységből: újra terjed a vidám trend »

Nem találunk szavakat a hímzett napszemüvegre: Ulyana Sergeenko nagyot alkotott »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Te is imádtad gyerekként a tejkaramellát? Akkor mindenképp próbáld ki ezt a vadonatúj receptet, meglátod, gyorsan elkapkodják majd a többiek a finom, omlós kis nasikat!

Tejkaramella

Hozzávalók 54 darabhoz:

  • 800 g konzerv sűrített tej
  • 250 g lágy, világosbarna cukor
  • 4 evőkanál whiskey
  • 2 kezeletlen mandarin
  • 1 csipet tengeri só
  • 80 g vaj
Recept idők

Elkészítés:

Bélelj ki egy lapos, 20x30 centiméteres tepsit zsírpapírral. Tegyél fel közepes lángra egy nagy, vastag aljú, tapadásmentes edényt. Öntsd bele a sűrített tejet, add hozzá a cukrot, a vajat és egy csipetnyi tengeri sót. Addig kavard, amíg minden jól összekeveredik, és a cukor kezd feloldódni, ekkor öntsd hozzá a whiskey-t, és reszeld bele egy mandarin héját. Folyamatosan keverd, hogy le ne ragadjon az edény aljára. Ekkor szükséged lesz egy cukorhőmérőre, mert pontosan 115 fokra kell melegítened a keveréket. Történjék bármi, ne kóstold, ne is érintsd meg a tejkaramellát, mert megéget! A gyerekeket és a háziállatokat is ajánlatos kizárni a helyiségből, amíg készül. 

Amikor eléri a kívánt hőmérsékletet, használj egy gumispatulát, és azzal segítsd a keveréket óvatosan áttölteni a kibélelt tepsibe. Finoman billegesd a tepsit, hogy a keverék szép, egyenletes rétegben szétterüljön benne, de vigyázz, nehogy puszta kézzel hozzáérj! Végül reszeld rá a másik mandarin héját, és hagyd 30 percig szobahőmérsékleten hűlni, utána pedig legalább egy órára tedd a hűtőbe.

 

A feldarabolás előtt a bélelőpapírnál fogva emeld ki a tepsiből, tedd vágódeszkára, ott szeleteld fel. Azonnal fogyasztható, de ha porhanyósabban szereted, akkor tedd légmentesen zárható dobozba, ahol két hétig is vidáman eláll. Ha ajándéknak szánod, csak az utolsó percben vedd elő, akkor csomagold be.

 

Ezt a szuper receptet Jamie Oliver-Karácsonyi receptek című könyvből lestük, amit ezen a linken te is megvásárolhatsz. Akár magadat, akár szeretteidet szeretnéd meglepni vele.

Ezt is szeretjük