Tárkonyos bableves kolbásszal: sűrű és laktató
Hűvösebb tavaszi napokon is jólesik a melengető tárkonyos bableves, amelyet a kolbász tesz még laktatóbbá.
Méltatlanul keveset használt fűszer a tárkony a legtöbb konyhában, pedig már egy kevés is elég belőle ahhoz, hogy feldobja az ételeket. Finom és laktató bableves is készíthető a hozzáadásával, amelyet ez esetben paprikás rántás helyett tejszínnel dúsíts! A sót nagyon óvatosan adagold hozzá, mert a kolbász és a leveskocka is sós. A kolbász héját könnyen lehúzhatod, ha előtte tíz percre hideg vízbe áztatod.
Tárkonyos bableves
Hozzávalók
- 50 dkg száraz bab
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 db sárgarépa
- 2 szál zellerzöld
- 1 db fehérrépa
- 1 db kisebb zellergumó
- 1 db vöröshagyma
- 1 db marhahúsleves-kocka
- 1 dl tejszín
- 2 db babérlevél
- 1 kávéskanál szárított tárkony
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A száraz babot főzés előtti este többször mosd át, majd háromszoros vízbe áztasd be. Másnap a vöröshagymát aprítsd fel, fonnyaszd olajon üvegesre, majd add hozzá a babot, és öntsd fel vízzel. Ha felforr, morzsold bele a leveskockát, dobd hozzá a babérlevelet, és nagyjából másfél órát főzd a babot csendesen, amíg megpuhul. A keletkező habot közben szedd le a tetejéről.
Miközben a bab fő, a zöldségeket pucold meg, szeleteld fel, és tedd a levesbe először a zellert, utána a karikára vágott fehérrépát, a sárgarépát és az egészben hagyott zellerzöldet. A kolbász héját húzd le, vágd fel, és ezt is rakd a leveshez. Óvatosan sózd és borsozd. Ha minden zöldség megpuhul, öntsd fel tejszínnel, és a tárkonyt is ekkor szórd hozzá. Végül néhány perc alatt forrald össze.
A zöldborsós rizottót is feldobja a tárkony.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció