Sajtos-juhtúrós sztrapacska
Tepsiben sütve még jobb
A sztrapacska tepsiben sütve több mint köret, fantasztikus főétel. A kalóriatartalomtól most tekints el!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ami nálunk a nokedli, az a szlovákoknál a sztrapacska. Különböző módon ízesítheted, de a juhtúrós változat különösen ínycsiklandó. Főleg, ha sajtot és tejfölt is sütsz rá. Erre a tepsis változatra az északi szomszédaink is tíz pontot adnának. 

Sztrapacska tepsiben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg juhtúró
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg sajt
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát vágd vékony csíkokra, és egy lábosban vagy serpenyőben kis lángon süsd pirosra, ropogósra. Utána szedd ki egy tányérra, és kis időre tedd félre. A krumplit hámozd meg, mosd meg, reszeld le. Adj hozzá két evőkanállal a kisült zsírból, dolgozd hozzá a lisztet, a tojást, kevés sót, és nyomd hozzá a fokhagymát. Dolgozd össze a masszát. A galuskánál kicsit keményebb tésztát kell kapni.

Tégy fel vizet forrni. Amikor elkezd lobogni, szaggasd bele a masszát. Ha a galuskák feljönnek a víz tetejére, főzd még őket egy-két percig. Utána szűrd le a tésztát. Rakd a felét egy szalonnazsírral kikent tepsibe, szórd rá az összemorzsolt juhtúró, a ropogós szalonna és a reszelt sajt felét. Ezt a rétegezést ismételd meg azzal a különbséggel, hogy másodszor a juhtúróra öntsd a tejfölt, és arra megy a maradék szalonna és reszelt sajt. Told 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süsd rá a sajtot.

Ezt is szeretjük