Szilvás piskóta olajos tésztából: így lesz szép magas a tésztája
Úgy az igazi a szilvás piskóta, ha a gyümölcsöt fahéjjal bolondítod meg.
Az olajos tésztából készülő szilvás piskóta könnyen összeállítható, ráadásul az idő elteltével nemhogy kiszáradna, inkább még puhább is lesz. A gyümölcsöt keverd össze fahéjjal, hogy igazán jól kihozza az ízeit. Ekkora mennyiségnél már számít a tojások mérete is: legjobb, ha M-est használsz hozzá.
Szilvás olajos piskóta
Hozzávalók 4 személyre
A piskótához:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 6 tojás
- 1 dl olaj
- 1 csipet só
- 0.5 teáskanál sütőpor
A gyümölcshöz:
- 35 dkg szilva
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A szilvákat magozd ki, vágd négybe, és keverd össze a fahéjjal. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. Add hozzá először kanalanként a cukrot, utána egyenként a tojások sárgáját, kanalanként az olajat, keverd jól össze, végül szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet.
Fakanállal forgasd össze, és egyengesd el egy 24 centis tortaformában. Szórd a tetejére a fahéjas szilvát, és told 160 fokos sütőbe 20-25 percre. Amikor megérzed az illatát, és szép piros lesz a tészta, szúrj bele egy tűt: ha nem ragad rá a massza, készen van. Ekkor vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, és utána szeleteld.
Gyerekkorunk kedvencét, a klasszikus szilvás gombócot is érdemes megpróbálnod: sokkal finomabb lesz, mint a bolti.
Klasszikus szilvás gombóc friss gyümölcsből: álompuha a tésztája
Ha te sem tudsz ellenállni a gyönyörű, hamvas szilváknak, akkor ne habozz: készítsd el belőlük a tökéletes szilvás gombócot!
Elolvasom