Egyszerű szilvás lepény a nagyi jól bevált receptje szerint: ez még másnap is könnyű
Bár a pihe-puha szilvás lepény kelt tésztából készül, nagyon könnyű vele bánni.
A lágy, kelt tészta és a fahéjas, lédús szilva találkozásából csak valami igazán mesés édesség sülhet ki. Langyosan a legfinomabb, így nehéz lesz megállni, hogy ne edd meg rögtön. Most friss gyümölccsel készítsd, télen pedig befőttet is használhatsz. Ne félj a kelt tésztától, mert akkor sem fog ki rajtad, ha nem vagy túl tapasztalt.
Szilvás lepény
Hozzávalók
- 50 dkg szilva
- 40 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg 10-15 perc alatt felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a tojásokat, a puha vajat, a cukrot és az élesztőt. Dagaszd meg a tésztát. Amikor sima, elválik a kezedtől, készíts belőle cipót, takard le konyharuhával, és keleszd körülbelül 40 percig.
Amikor a tészta a duplájára nő, öntsd kiolajozott tepsibe. Rakd ki sűrűn a félbevágott, kimagozott szilvákkal, és szórd meg fahéjjal. Told forró sütőbe, és süsd meg 170 fokon 30-35 perc alatt. Teszteld tűpróbával. Ha a sütibe beleszúrt kést vagy tűt üresen húzod ki, biztosan elkészült. Porcukorral megszórva kínáld.
A fahéjas-szilvás pite is remek választás. A gyümölcsös süti omlós, fűszeres és pillekönnyű.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció