A hagyományos szilvás gombóc több évtizedes receptje: így biztos nem lesz kemény
A krumplis tésztából készülő, aranyló zsemlemorzsába hempergetett szilvás gombóc örök kedvenc, amit egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád.

hazi-szilvas-gomboc-recept
Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

Ami neked felesleges, másnak érték: így lehet jól jótékonykodni

beauty and style

Nőies bokacsizmák 10 ezer forint alatt: ezek a legsikkesebb fazonok idén ősszel »

Így soha nem ismernél rá a 47 éves, szexi szupermodellre: Heidi Klum az átváltozások mestere »

Most így a legszebb az ombre: csodás színátmenetek a hajba, melyek feldobják a sötét tincseket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Felejtsd el a bolti mirelit szilvás gombócot! Néhány praktikát bevetve a tiéd is legalább olyan jól fog sikerülni, mint régen a nagyinak. Az egyik legfontosabb, hogy magas keményítőtartalmú, szétfővő krumplit válassz hozzá. Továbbá a lehető leggyorsabban gyúrd össze a tésztát, és a lisztet fokozatosan szórd csak hozzá, hisz a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyit vesz fel. 

Szilvás gombóc receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 20 szem szilva
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 db tojás
  • fahéj
  • cukor
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát mosd meg, vedd ketté, szedd ki a magot, és szórd meg fahéjas cukorral. A krumplit héjában főzd meg, és dobj hozzá sót. Főzd puhára körülbelül 25 perc alatt. Szűrd le, pucold meg, és még melegen törd át krumplinyomón. Amikor kihűl, add hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát kapj. Nyújtsd ki lisztezett felületen, és vágd 8x8 centis négyzetekre. Mindegyikre rakj egy szilvát.

Fogd össze a tészta négy sarkát, és formázz gombócot. Ügyelj arra, hogy ne szakadjon szét, és sehol ne legyen lyukas a gombóc! Egy fazékban forralj vizet, amikor lobog, rakd bele a gombócokat. Várd meg, míg feljönnek a víz tetejére, majd vágj ketté egyet. Ha homogén, leszűrheted. Forgasd olajon megpirított zsemlemorzsába, és óvatosan rázd össze.
A szilva omlós, édes pitébe is kiváló. Csak arra figyelj, hogy gyorsan dolgozd össze a tésztát! 

Ezt is szeretjük