Szilvás hajtogatott pite, avagy így készül a népszerű francia galette
A ropogós tésztájú, rusztikus szilvás galette igazán mutatós és finom édesség.

Szilvás hajtogatott pite, avagy így készül a népszerű francia galette
Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Ez a minta még a kockásnál is divatosabb lesz tavasszal: így viseld! »

Ez a világ legtermészetesebb kollagénes fátyolmaszkja: készen kapod a tojáshéjból »

Így fond be a hajad idén: 3 trend, ami nagyon erős lesz tavasszal »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A különféle piték közül a francia galette méltán az egyik legkedveltebb világszerte. Könnyen elkészíthető, nagyon dekoratív és nagyon finom. Bár sokféle töltelékkel, gyümölccsel isteni, feltétlenül próbáld ki szilvával. Nem baj, ha nem bírod ki, míg teljesen kihűl, langyosan, vaníliás fagyival a legfinomabb. Ebből a mennyiségből két nagyobb vagy három-négy kisebb pitét kapsz.

Hozzávalók 4 személyre:

Tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet só

Töltelékhez

  • 50 dkg szilva
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Tetejére

  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál mandula
  • cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, majd keverd össze a sóval, a hideg, kis darabokra vágott vajjal, és morzsold össze. Ezt követően add hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt és a hideg vizet, majd gyorsan gyúrd össze. Ha összeáll, szép sima, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

Közben készítsd el a tölteléket. A szilvát mosd meg, magozd ki, és vedd ketté, vagy vágd cikkekre. Rakd egy lábosba, szórd meg cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral, keményítővel, önts rá kevés vizet, és melegítsd össze. Nem kell felforralni.
 

A tésztát vedd ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsd körülbelül három milliméteresre. Ezután vágj belőle három egyforma nagyságú kört. Mindegyik közepére halmozz a szilvás masszából, majd az üresen maradt tésztát hajtsd fel a töltelékre. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és rakd rá a pitéket. Kend le a villával felvert tojással, majd szórd meg aprított mandulával és cukorral. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára 25-30 perc alatt.

Blog.hu ajánló