Fűszeres szilvalekvár sütőben készítve: sem cukor, sem tartósítószer nem kell hozzá

A sütőben sült szilvalekvár cukor és tartósítószer nélkül is tökéletes. A sűrűségét magad határozhatod meg.

Szilvalekvár sütőben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Remek ötlet lehet ilyenkor lekvárt tenni el télire. A sütőben sült szilvalekvárba még cukor sem kell, viszont változatosan fűszerezheted. Készülhet keményebbre vagy lágyabbra: ahogyan szeretitek. Sok munka nem lesz vele, viszont sokáig sül, és rendszeres időközönként meg kell keverni. A megadott mennyiségből sűrűségtől függően 1,2-2 kg lekvár készül.

Szilvalekvár sütőben

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 kg szilva
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

A befőttesüvegeket csírátlanítsd kifőzéssel a sütőben vagy akár a mosogatógépben. A szilvát mosd meg, magozd ki. Darabold fel őket, és egyengesd el egy mély kerámia- vagy zománcos tepsiben. Told 180 fokos sütőbe, és fél óra múlva vedd ki, hogy átkeverd. Ekkor told vissza, és újabb fél óra múlva megint keverd át.

Négy-hat órán keresztül süsd, attól függően, milyen keményre szeretnéd készíteni a lekvárt, közben rendszeresen, félóránként keverj rajta egyet. A fűszereket három óra elteltével add hozzá, de csak óvatosan: mivel a szilvalekvár sokáig áll a polcon, az ízei ezalatt összeérnek, és néhány hét múlva sokkal intenzívebb lesz. Sütés közben a széle kicsit oda fog kapni az edény széléhez, de ezzel ne foglalkozz: ha nem kaparod bele a lekvárba, semmi baja nem lesz tőle.

Ha elérte a kívánt állagot, oszd el a lekvárt az előkészített üvegekben. Csavard rá a tetejüket, fordítsd őket fejjel lefelé öt percre, majd fordítsd vissza, és helyezd el száraz dunsztban. Két-három nap hűlés után mehetnek a kamra polcára. A szilvalekvárt felbontás előtt még legalább egy hónapig hagyd érni.

Az így elkészített lekvárnak egész évben hasznát veszed majd: ilyen finom, édes papucsokat is készíthetsz belőle.

Szilvás papucs a nagyi receptje szerint: a roppanós tésztán édes lekvár terül el

Igazi régi kedvenc, örök klasszikus, amely a házi, nagyiféle szilvalekvártól lesz ellenállhatatlanul finom.

Elolvasom

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük