Szedres, rácsos pite linzertésztából: ezeket a hibákat ne kövesd el a tészta készítésekor
Az omlós, szedres pitét friss és mirelit gyümölcsből is elkészítheted. A vajas tésztát a lehető leggyorsabban állítsd össze!


- Gyorsítja a hajnövekedést, és táplálja a töredezett tincseket: a feketekömény olaja csodát tesz a hajjal »
- Ezek a pulóverek tavasszal is divatosak lesznek: 7 retró fazon, ami nem hiányozhat az idei szettekből »
- Bő 20 évet letagadhatna ez a 60 éves nő, amire az öltözködésével is rásegít: nála a kor tényleg csak egy szám »
- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Helyesíráskvíz, amit sokan elrontanak: egyelőre vagy egyenlőre, melyik a jó?
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- Magyar is van a világ leghíresebb mémjei között: a rajtuk szereplő emberek így megváltoztak az évek során
Linzert sütni nem nagy ügy, de nem árt, ha betartasz néhány szabályt. Akkor lesz igazán omlós és puha, ha a liszt, a vaj és a cukor 3:2:1 arányban kerül a tésztába. Rácsozva mindenkinek jobban tetszik, pedig semmivel nem bonyolultabb, mint a sima pite. A savanykás szeder jól passzol az édes tésztához.
Szedres rácsos pite
Hozzávalók:
Tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Töltelékhez
- 40 dkg szeder
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A lisztet keverd össze a kétféle cukorral és a sóval. Morzsold bele a hideg, kis darabokra vágott vajat. Sokan puha vajat használnak, ám akkor kevésbé lesz omlós a tészta. Add hozzá a tojássárgáját, és gyúrd össze. Gyorsan dolgozz, ha nem áll össze a tészta, önts hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.
Pihentetés után a háromnegyedét nyújtsd ki akkorára, mint a piteformád, és rakd is bele. A szélére is kerüljön tészta, a maradékot tedd félre. A megmosott szedret keverd össze a cukorral, a fahéjjal és a vaníliával, majd oszlasd el a tésztán. A maradékból sodorj csíkokat, és rácsozd be velük a pite tetejét. Előmelegített sütőben, 170 fokon 25-30 perc alatt süsd szép pirosra.
Képek: Getty Images.

Még több recept