Szedres, rácsos pite linzertésztából: ezeket a hibákat ne kövesd el a tészta készítésekor
Az omlós, szedres pitét friss és mirelit gyümölcsből is elkészítheted. A vajas tésztát a lehető leggyorsabban állítsd össze!

Szedres, rácsos pite linzertésztából: ezeket a hibákat ne kövesd el a tészta készítésekor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Linzert sütni nem nagy ügy, de nem árt, ha betartasz néhány szabályt. Akkor lesz igazán omlós és puha, ha a liszt, a vaj és a cukor 3:2:1 arányban kerül a tésztába. Rácsozva mindenkinek jobban tetszik, pedig semmivel nem bonyolultabb, mint a sima pite. A savanykás szeder jól passzol az édes tésztához. 

Szedres rácsos pite

Hozzávalók:

Tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

Töltelékhez

  • 40 dkg szeder
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a kétféle cukorral és a sóval. Morzsold bele a hideg, kis darabokra vágott vajat. Sokan puha vajat használnak, ám akkor kevésbé lesz omlós a tészta. Add hozzá a tojássárgáját, és gyúrd össze. Gyorsan dolgozz, ha nem áll össze a tészta, önts hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.  
 

Pihentetés után a háromnegyedét nyújtsd ki akkorára, mint a piteformád, és rakd is bele. A szélére is kerüljön tészta, a maradékot tedd félre. A megmosott szedret keverd össze a cukorral, a fahéjjal és a vaníliával, majd oszlasd el a tésztán. A maradékból sodorj csíkokat, és rácsozd be velük a pite tetejét. Előmelegített sütőben, 170 fokon 25-30 perc alatt süsd szép pirosra.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük