Fedett szedres pite friss gyümölccsel: egészen puha lesz a tészta
A fanyar szeder fahéjjal, édes, omlós tésztával mennyei. Ez a linzerrecept mindig beválik a pitékhez.

szedres-fedett-pite
Ez is érdekelhet

Nemzetközi ízélményekkel vár a budapesti ÁRKÁD (x)

Az élet és szerelem diadala - egy rendkívüli, igaz történet Párizsból (x)

Mozdony Matiné, a mozdonyok fesztiválja (x)

beauty and style

Mintás mintással? Ezt a szabályt kövesd, hogy nőies legyen az összhatás »

A legjobb micellás vizek körképe érzékeny, száraz bőrre »

Elfogadásra nevel a Barbie baba: sosem volt ennél fontosabb küldetése »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az almás pitén túl is van élet! Cseréld a gyümölcsöt például friss, egészséges és finom szederre! Lehet desszert, de egy leves vagy főzelék mellé főételként is az asztalra kerülhet. Az alapja omlós linzertészta. Tehát fontos, hogy hideg vajjal, gyorsan dolgozz, és pihentesd a tésztát nyújtás előtt. A már szinte krémes, gyümölcsös töltelék a fahéjtól még izgalmasabb. 

Szedres pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárga
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 35 dkg szeder
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 teáskanál fahéj
  • zsemlemorzsa vagy dió
Recept idők

Elkészítés:

Az átszitált lisztet vegyítsd a sóval, a kétféle cukorral, morzsold össze a hideg, reszelt vajjal. Amikor elég morzsalékos, rakd hozzá a tojást. Ha szükséges, adj még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Dolgozd össze, majd amikor már elég rugalmas, vedd ketté, és formázz belőle cipókat. Pihentesd a hűtőben legalább fél órát. 

Közben a töltelékhez a szedret alaposan mosd meg, rakd egy lábosba, tedd hozzá a cukrot, a citrom levét, a fahéjat és a keményítőt. Kevergetve forrald össze. 
 

Lisztezett felületen nyújtsd ki az egyik gombócot, és béleld ki vele a vajjal kikent, liszttel megszórt piteforma alját és oldalát is. Szórd meg reszelt dióval vagy zsemlemorzsával, majd egyengesd rá a szedres tölteléket. Borítsd be a másik kinyújtott tésztával. Szurkáld meg villával, vagy vagdosd be néhány helyen. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 35 perc alatt.
A klasszikus rácsos, meggyes pite is nagy kedvenced lesz. Ne spórolj a töltelékkel! 

Ezt is szeretjük