A híres, svéd húsgolyó receptje: otthon is egyszerűen elkészítheted

Ha kóstoltad már a híres, svéd bútoráruház utánozhatatlan húsgolyóját, biztos te magad is szívesen elkészítenéd otthon.

Svéd húsgolyók receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A svéd húsgolyó ugyanazon az elven készül, mint a magyar, de kisebb annál, és többféle fűszerrel ízesítik. Különösen finom, ha áfonyalekvárral vagy barnamártással tálalod. Készülhet borjú-, marha- vagy sertéshúsból, de akár vegyítheted is a különböző fajtákat. Különlegesen finom ízüket többek között a dijoni mustárnak köszönhetik, és annak, hogy nem olajon, hanem olvasztott vajon sülnek ropogósra.

Svéd húsgolyók receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg darált hús (borjú, sertés vagy marha)
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 csokor metélőhagyma (snidling)
  • bors
  • szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst rakd egy tálba, keverd össze a zsemlemorzsával, reszeld hozzá a hagymát, nyomd bele a fokhagymagerezdeket, üsd bele a tojást, öntsd hozzá a tejszínt, és gyúrd össze. Adagold bele a mustárt, a sót, a borsot, a szerecsendiót és az apróra vágott snidlinget. Kézzel keverd össze, és nedves tenyérrel gyúrj belőle kisebb gombócokat.
Egy serpenyőben olvassz vajat, és ezen süsd ropogósra a húsgolyók minden oldalát.
Tálald áfonyalekvárral vagy selymes barnamártással.

Ezt is szeretjük