Illatos, omlós svéd gyömbéres keksz: sokáig eláll a sütis dobozban
Ami náluk a mézeskalács, az a svédeknél a gyömbéres keksz. A tészta kellemesen csípős, édes és roppanós.

sved-gyomberes-keksz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pepparkakor, vagyis a gyömbéres keksz hagyományos svéd karácsonyi sütemény. Már az illatával bárkit lenyűgözhetsz, és az íze is csodás. Nagyon hasonlít a mézeskalácsra, csak sokkal erőteljesebben érződik benne a gyömbér íze. Ez a változat szinte ugyanolyan, mint amilyet a bútoráruházban kapsz. A svédek dekorálásra is előszeretettel használják. 

Svéd gyömbéres keksz

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál méz
  • 2 teáskanál gyömbér
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi szegfűszeg
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a gyömbért, a fahéjat, a sót, a szegfűszeget. Add hozzá a cukrot, a vajat, a tojássárgát, csorgasd hozzá a mézet, és dolgozd össze. Könnyen formázható, rugalmas tésztát kell kapnod. Ha túl ragacsos, szórj még hozzá lisztet. Készíts belőle gombócot, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
 

Pihentetést követően lisztezett felületen nyújtsd ki egy-két milliméteresre a tésztát több részletben, és szaggasd ki különféle kiszúrókkal. Rendezd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon süsd meg nyolc-tíz perc alatt. Hagyd a tepsiben kihűlni, mert a kekszek melegen könnyen törnek. 
Ha szívesen készítesz mézeskalácsot, de eddig nem lett igazán puha, ne keresgesd tovább a receptet!  

Ezt is szeretjük