Régimódi somlói galuska puha tésztával, isteni öntettel: igazán habos, krémes sütemény
A magyar cukrászat egyik remeke, a somlói galuska többféle piskótából, vaníliás krémmel és csokiöntettel készül. Képtelenség ellenállni neki.
A somlói galuska szinte minden étterem kínálatában ugyanúgy szerepel, mint a cukrászdákban. A Gundel étteremben az 1950-es években készítették először, és már a brüsszeli világkiállításon sikert aratott. Bár kicsit hosszadalmas összeállítani, mert három különböző ízesítésű piskótát kell sütni, megéri rááldozni egy-két órát. A krémet ne pudingból készítsd, főzd inkább saját magad.
Somlói galuska
Hozzávalók
A piskótákhoz
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 10 db tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál dió
- 2 evőkanál kakaó
A vaníliás krémhez
- 5 dl tej
- 5 db tojássárga
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 rúd vanília
A csokiöntethez
- 15 dkg étcsoki
- 5 dkg kakaópor
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- rum
A sziruphoz
- 3 dl víz
- 3 evőkanál cukor
- 1 db citrom
- rum
A tetejére
- 5 dkg dió
- 5 dkg mazsola
- 3 dl habtejszín
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan válaszd szét, és a fehérjékből verj kemény habot. Részletekben add hozzá a cukrot, majd egyesével a sárgákat, és forgasd hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát oszd három részre. Az egyiket hagyd üresen, a másikba keverj diót, a harmadikba pedig kakaót. Simítsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és egyesével süsd meg a lapokat 160 fokon körülbelül 12-15 perc alatt.
A sziruphoz a vizet és a cukrot forrald össze, rakd hozzá a reszelt citromhéjat és a rumot, majd hűtsd ki. Locsold meg vele a piskótákat, majd vágd fel kisebb darabokra.
A vaníliás krémhez a tojássárgákat tedd egy tálba, add hozzá a cukrot, a keményítőt, és részletekben öntsd hozzá a tejet. Rakd hozzá a vanília belsejét, majd állandóan kevergetve főzd sűrűre.
Az öntethez tördeld a csokit egy lábosba, tedd hozzá a cukrot, a kakaót, a vajat, a tejet, és vízgőz felett olvaszd össze. Ha kihűl, öntsd hozzá a rumot is. A mazsolát áztasd vízbe.
Rétegezd tálkákba a hozzávalókat. A piskótákat vágd kockákra, szórd meg mazsolával, és öntsd le vaníliás krémmel, majd újabb réteg tészta következik. Csorgasd rá a csokit, hintsd meg darabokra vágott dióval. Tedd a hűtőbe legalább négy órára, hogy az ízek összeérjenek, majd frissen felvert tejszínhabbal kínáld.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció