Az eredeti somlói galuska receptje: diós és sima piskóta az alapja
Házilag is elkészítheted az eredeti somlói galuskát diós és sima piskótából.
Diós és sima piskótából készülő, illatos csokiszósszal leöntött somlói galuskát nem csak étteremben rendelhetsz. Ha otthon állítod össze, biztos, hogy mindenki repetázni fog belőle.
Somlói galuska házilag
Hozzávalók 6 személyre
A sima piskótához
- 8 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 0.5 narancs reszelt héja
A diós piskótához
- 8 dkg cukor
- 6 dkg darált dió
- 4 tojás
- 2 dkg liszt
- 1 csipet só
A vaníliakrémhez
- 5 dl tej
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1 rúd vanília
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A sziruphoz
- 8.5 dkg cukor
- 1.5 narancs reszelt héja
- 1.5 dl narancslé
- 0.5 dl rum
A szóráshoz
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg rumba áztatott mazsola
A csokiöntethez
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 dl tej
A tetejére
- 1.5 dl tejszín habbá verve
Elkészítés:
A mazsolát áztasd annyi rumba, amennyi ellepi.
Először a sima piskótát készítsd el. A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, adagold bele egyenként a tojássárgákat, a cukrot, a reszelt narancshéjat, végül a lisztet is keverd nagy mozdulatokkal hozzá. Öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe, negyedóra alatt süsd meg, majd vedd ki, és hűtsd ki egy deszkán. Amíg sül, hasonló módon állítsd össze a diós piskótát is, de itt először a diót keverd el a liszttel, úgy adagold a végén a tésztához. Ezt is hasonló módon süsd ki.
A sziruphoz a cukrot olvaszd össze a narancshéjjal és a narancslével. Ha már felolvadt, vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, és utána keverd hozzá a rumot is. A vaníliakrémhez a tojássárgákat keverd csomómentesre a keményítővel és a cukorral, majd apránként add hozzá a tejet is. Add hozzá a vanília kikapart magját és a héját is, majd főzd addig, amíg besűrűsödik. Ha kész, halászd ki belőle a vanília héját, és hagyd kihűlni.
A rétegzéshez a piskótákat vágd ketté. Az egyik sima piskótát kend meg sziruppal, vaníliakrémmel, szórd meg dióval és mazsolával, tedd rá az egyik diós lapot, azt is kend és szórd meg, majd ismételd meg a műveletet a másik két lappal. Ha az utolsó tetejére már nem jut a töltelékből, nem baj. Alufóliával takard le, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap a csokiöntethez gőz fölött olvaszd össze a vajat és a cukrot, majd vedd le az edényt a gőzről, és keverd el a kakaóporral és apránként a hideg tejjel. Az összerétegzett piskótából szaggass galuskákat, helyezd el őket egy tálban vagy tepsiben, locsold meg a csokiöntettel, és kanalazz rá tejszínhabot.
Hasonlóan elegáns desszert a Gundel-palacsinta, amibe szintén kerül bőven darált dió.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció