Így készül a klasszikus skót tojás: akkor a legjobb, amikor még lágy a belseje
A ropogós bundájú skót tojás is legyen idén a húsvéti lakoma része!
A skót tojás nagyon hasonlít a mi Stefánia-vagdaltunkra. A britek megőrülnek érte, náluk szinte minden utcasarkon kapható. Kellemesen fűszeres, szaftos, és egy kis gyakorlás után tökéletesre tudod formázni.
Húsvétkor mindenképpen kínálj a fűszeres bundába bújtatott tojáshoz tormát, de salátával, bármilyen krumplival is tökéletes.
Skót tojás
Hozzávalók:
- 70 dkg darált hús
- 6 tojás
- 2 szikkadt zsemle
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- őrölt bors
A panírozáshoz:
- 12 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
Elkészítés ideje: 45 perc
A tojásokat tedd meleg vízbe néhány percre, majd emeld át a forrásban lévő vízbe. Főzd körülbelül öt-hat percig, és óvatosan szedd ki. Ha keményebben szereted, nyolc-tíz percig is főzheted. Rakd hideg vízbe egy-két percre, majd ha kicsit hűl, pucold meg.
A húsos masszához a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet vágd apróra. A szikkadt zsemlét áztasd vízbe, majd alaposan nyomkodd ki. Rakd egy tálba a darált húst, add hozzá a zsemlét, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet, nyomd bele a fokhagymát, ízlés szerint sózd, borsozd, és szórd meg pirospaprikával. Ezután alaposan gyúrd össze, és ha szükséges, ízesíts még rajta.
A húsos masszát oszd hat részre. Egyenként lapítsd el a tenyereddel, rakd bele a tojást, és formázd meg. Ezután forgasd először a lisztbe, majd az előzőleg villával felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába.
Egy serpenyőben hevíts olajat, és tedd bele a húsos tojásokat, majd közepes lángon süsd mindenhol aranybarnára körülbelül öt-hat perc alatt. Közben többször forgasd át. Ha kész, szedd ki az olajból, rakd papírtörlőre, és csepegtesd le.