Omlós sertéssült gyors barnamártással: így marad igazán szaftos a hús
Dobd fel a fűszeres sült húst barnamártással! A szárazabb sertéskarajhoz kifejezetten illik.

sertessult-barnamartassal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészben sült, szaftos, fűszeres sertéskaraj minden alkalomra tökéletes, ráadásul nincs is vele sok teendő. Barnamártással pedig olyan, mint régen a nagyinál vagy a menzán. Az eredeti szósz kicsit időigényes, ez a változat sokkal gyorsabb és egyszerűbb, ám ez nem von le semmit az élvezeti értékéből. 

Sertéssült gyors barnamártással

Hozzávalók:

A húshoz

  • 1 kg sertéskaraj
  • 1 kávéskanál kömény
  • 2 teáskanál
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál sertészsír
  • 4 gerezd fokhagyma

A barnamártáshoz

  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 7 dl víz
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 teáskanál mustár
  • 3 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

A sertéskarajt mosd meg, majd itasd le róla papírtörlővel a nedvességet. Dörzsöld be sóval, borssal, köménnyel. Néhány helyen egy éles késsel ejts rajta több mélyedést, és a résekbe nyomj fél-fél gerezd fokhagymát. 

Egy tepsit kenj ki zsiradékkal, rakd bele a sertéshúst, a tetejére tedd a felvagdosott vöröshagymát. Mehet legalább egy-két órára a hűtőbe. Pihentetés után önts a hús alá vizet, fedd le fóliával, és 180 fokon süsd két-két és fél órát. Ha puha, könnyen belemegy egy hegyes kés, vedd le a fóliát, és pirítsd meg a sertést. 

A barnamártáshoz a zöldségeket tisztítsd meg, reszeld le. Az olajat hevítsd fel, szórd hozzá a cukrot, és pirítsd meg. Rakd hozzá a zöldségeket, majd ízesítsd mustárral és ketchuppal. Mehet hozzá a liszt, keverd össze jól a zöldségekkel, és öntsd fel hét deci vízzel. Főzd kis lángon 20 percig, közben sózd, borsozd. Szűrd át, majd a hússal együtt kínáld. Amennyiben túl híg, keverj még hozzá kevés lisztet, és forrald össze.

 

Ezt is szeretjük