Savanyú káposztás sztrapacska szalonnapörccel: fenséges, kiadós szlovák recept
A savanyú káposztás sztrapacska nemcsak laktató és nagyon finom, hanem bolti tésztából villámgyorsan el is készül.

kaposztas sztrapacska
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szlovákok nemzeti eledelét, a krumplis tésztából készült, galuskára emlékeztető sztrapacskát előre csomagolva is megveheted akármelyik nagyobb üzletben. Szalonnazsíron párolt káposztával kínálva annyira finom, hogy hiába roppant kiadós, lehetetlen túl sokat készíteni belőle. A sztrapacska főzésekor tartsd észben, hogy forrástól számítva két-három percen belül elkészül. 

Savanyú káposztás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 50 dkg sztrapacska
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg kolzsvári szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • olaj
  • tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A kolozsvári szalonnát vágd kisebb darabokra, és kevés olajon pirítsd meg. Szűrőlapáttal szedd ki a fazékból, és tedd félre. A visszamaradt olajon párold üvegesre az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a lecsöpögtetett savanyú káposztát. Sózd, borsozd, szórd meg köménymaggal, majd fedő alatt, néha megkevergetve 15 perc alatt párold puhára.


Közben a sztrapacskát dobd lobogó, sós vízbe, és főzd ki a csomagoláson jelzett módon. Ha kész, szűrd le, és tartsd melegen. Ha már a káposzta is puha, keverd össze a sztrapacskával, majd szórd meg a pirított szalonnakockákkal. Petrezselyemmel és ízlés szerint tejföllel kínáld.
Ha szeretnéd, házilag is elkészítheted a sztrapacskát.

Ezt is szeretjük