Nagyiféle omlós sárgabarackos lepény: a tészta szinte elolvad a szájban

A sárgabarackos lepényhez semmi különleges hozzávalóra nem lesz szükséged, az íze így is ellenállhatatlan.

sargabarackos lepeny
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A régi nagymamák süteményei egyszerűek, őszinték, és talán pont ez az oka, hogy semmi sem fogható hozzájuk. A lepénytésztát csak keverd össze, ízesítsd valamilyen finom nyári gyümölccsel, és élvezd, ahogy a tészta lágyan omlik szét a szádban. A barackot legkönnyebben úgy hámozhatod meg, ha egy-két percre forrásban lévő vízbe dobod, majd leszűröd, ezután ugyanis nagyon könnyen lejön a héja.

Sárgabarackos lepény receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg sárgabarack
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A barackot hámozd meg, vágd félbe, magozd ki, és tedd félre. 
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből verj kemény habot. Egy tálba szitáld bele a lisztet, és keverd el a sütőporral és a fahéjjal. Egy másik edényben keverd habosra a cukrot a puha vajjal, egyenként adagold bele a tojássárgákat, majd fokozatosan a sütőporos lisztet. A masszát óvatosan, fakanállal keverd a tojáshabhoz.

A tésztát öntsd kivajazott, kilisztezett tepsibe, oszd el a tetején a barackdarabokat, és told a sütőbe fél órára, amíg a beleszúrt villára nem ragad rá a tészta. Tálaláskor porcukorral szórhatod meg a tetejét.
Főételbe is teheted a sárgabarackot: a teljes kiőrlésű barackos gombóc még egészségesebb is, mint a hagyományos változat.

Ezt is szeretjük