Puha krumpligombóc sárgabarackkal töltve: egyszerűbb, mint gondolnád
Ne érd be szezonban mirelit gombócokkal, most friss sárgabarackkal is elkészítheted a régimódi, de megunhatatlan édességet.

sargabarackos-gomboc-receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg nincs friss szilva, készíts sárgabarackos krumpligombócot! Legalább olyan finom, ráadásul egyáltalán nem nagy kihívás. Ha még van régi krumpli, érdemes azt használni, mert az újburgonya vizesebb, így több lisztet vesz fel. A legjobb a sárga színű, C típusú krumpli. Fontos továbbá, hogy melegen törd össze, és a tésztát gyorsan dolgozd össze.

Sárgabarackos krumpligombóc

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 csipet
  • 1 kg sárgabarack
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 5 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd puhára, a vízbe dobj kevés sót. Pucold meg, és még melegen törd össze. Amikor kihűl, add hozzá a zsírt, majd fokozatosan dolgozd hozzá a lisztet, és szórd hozzá a sót. A krumpli fajtájától is függ, hogy mennyit vesz fel. Gyúrj rugalmas tésztát, de arra figyelj, hogy semmiképpen ne legyen kemény. Tedd át lisztezett deszkára, és nyújtsd ki fél centi vastagra, majd vágj belőle egyenlő nagyságú, 8-10 centis négyzeteket.
 

Mindegyik közepébe rakj egy megmosott, kimagozott barackot. A gyümölcs közepébe szórj fahéjas kristálycukrot. A tészta négy sarkát fogd össze, és formázz belőle gombócot. 

Egy nagyobb fazékban forralj vizet, majd amikor lobog, rakj bele annyi gombócot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett. Ha feljönnek a víz tetejére, várj még egy-két percig, és óvatosan szedd ki a gombócokat. 
Forgasd meg az olajon aranybarnára pirított zsemlemorzsában, és rögtön tálald. 
A nagyiféle baracklekvárt is most érdemes eltenni, hogy egész évben élvezhesd a sütikben vagy kenyérre kenve. 

Ezt is szeretjük