Ropogós sajtos rúd gyúrt tésztából: ezzel a trükkel lesz tökéletes
Ezzel a módszerrel isteni finom, kívül ropogós, belül puha, szaftos sajtos rudakat készíthetsz.

A ropogós sajtos rúd nagyon jól csúszik egy pohár bor vagy gyümölcslé mellé. Kétféle sajtból a legfinomabb. A tökéletes eredmény elérése érdekében ügyelj a részletekre: a vaj ne olvadjon el, amikor elmorzsolod a liszttel, és hidegen tedd a tésztát a forró sütőbe.
Ropogós sajtos rúd
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg krémsajt
- 7.5 dkg trappista sajt
- 7.5 dkg cheddar sajt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
A tetejére
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál szezámmag
- 0.5 evőkanál köménymag
Elkészítés:
A lisztet keverd el a sóval és a sütőporral, és szitáld egy tálba. Ettől lesz a tészta levegős. Nagylyukú reszelőn reszeld bele a kétféle sajtot, és morzsold el az egészet a kockákra vágott hideg vajjal. Végül gyúrd össze a krémsajttal, hogy egynemű masszát kapj. Folpackba csomagolva pihentesd a hűtőben fél órát.
A pihentetési idő leteltével a sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát vedd ki a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsd ki két centi vastagra, kend le tojássárgával, szórd meg reszelt sajttal és magvakkal, és vágd egyforma rudakra. Helyezd el őket egymástól kicsit távolabb sütőpapírral kibélelt tepsiben, és told a forró sütőbe 15-20 percre, amíg szép színt kapnak.
Nagyon finom házi sós ropogtatnivaló a foszlós sajtos pogácsa is.
Foszlós, gouda sajtos pogácsa: a tészta a hűtőben áll össze
A sajtos pogácsák csábító univerzumában a legízletesebb a gouda sajtos, a finomság tésztája habkönnyű, alig lehet abbahagyni a falatozását.
Elolvasom