Rumos házi gesztenyepüré sok tejszínnel a tetején: nem akarsz többé bolti masszát venni
A tejszínhabos gesztenyepüré igazi magyar specialitás. Frissen főtt gesztenyéből igazán finom.

tejszines-gesztenyepure
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi, téli hónapok egyik kedvence a gesztenye, ami isteni főzve, sütve, és fantasztikusan krémes házi pürét is készíthetsz belőle. Csodás ízét a rum még jobban kiemeli. Fontos, hogy mindig nagy szemű, fényes héjú, sötét gesztenyeszemeket válogass, és otthon ne tárold túl sokáig!

Rumos házi gesztenyepüré

Hozzávalók:

  • 1 kg gesztenye
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl víz
  • 2.5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A gesztenyét válogasd át. Úgy a legegyszerűbb, ha hideg vízbe dobod. Amelyik feljön a tetejére, az nagy eséllyel kukacos. Vagdosd be az ép szemek kerek felét kereszt alakban egy éles késsel, majd dobd lobogó vízbe, és főzd 30-40 percig. Szűrd le, és még melegen pucold meg, és a barna belső hártyákat is távolítsd el. 
 

A gesztenyéket rakd egy lábosba, öntsd fel annyi tejjel, amennyi ellepi, és főzd 30 percig. A kétféle cukorból és a vízből készíts szirupot. Amikor a cukor elolvad, húzd le a tűzről. A puha gesztenyét tedd robotgépbe, add hozzá a szirupot, a sót, az olvasztott vajat és a rumot, majd pürésítsd. Tedd a hűtőbe legalább két-három órára. Tálalás előtt krumplinyomón törd át, és frissen felvert tejszínhabbal, esetleg ízlés szerint gyümölcsökkel kínáld. 
A gesztenyéből könnyen csodás krémlevest is készíthetsz. Pirított gombával gazdagítva igazán különleges. 

Ezt is szeretjük