Kiadós muszaka román változatban: ebben különbözik a görög recepttől
A románoknak is megvan a maguk muszakareceptje, ami csak néhány részletben tér el a görög változattól.
Bár a muszakát hagyományosan a görög konyha részének tartjuk, különböző változatai a hajdani Török Birodalom egész területén ismertek. A darált húsból, krumpliból és padlizsánból álló, kiadós egytálétel Romániában nem bárányból, hanem a nálunk is könnyebben beszerezhető sertés- vagy marhahúsból készül.
Román muszaka
Hozzávalók 4 személyre
- 75 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
- 40 dkg passzírozott paradicsom
- 25 dkg tejföl
- 20 dkg reszelt sajt
- 4 krumpli
- 2 tojás
- 1 nagy padlizsán
- 1 hagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- bors
- olaj
- vaj és liszt vagy zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A padlizsánt karikázd fel, sózd meg, és hagyd állni fél órát. A krumplit hámozd meg, szintén vágd karikákra, a pihentetett padlizsánnal együtt egyengesd el egy tepsiben úgy, hogy ne fedjék egymást, és told 180 fokos sütőbe 15 percre, hogy elősüljenek.
Közben állítsd össze a ragut. A hagymát serpenyőben, olajon párold üvegesre, majd add hozzá a darált húst, és süsd meg. Szórd meg sóval és borssal, öntsd fel a paradicsompürével, és kis lángon gyöngyöztesd negyedórát, hogy az ízei kicsit összefőjenek.
Egy tepsit kenj ki vajjal, és szórd meg liszttel vagy zsemlemorzsával. Rakd ki az alját a krumpli felével, szórd meg sóval, erre tedd a padlizsánt, a húsos ragut és a krumpli másik felét. Sózd meg ezt is. A tejfölt keverd el a tojással és a reszelt sajttal, sózd és borsozd meg, és ezt a sűrű szószt kend a krumpli tetejére. Alufóliával letakarva told vissza a sütőbe. Egy óra múlva vedd le a fóliát a tetejéről, és így pirítsd, amíg a teteje megbarnul.
A padlizsán egy könnyű, joghurtos saláta alapja is lehet.
Joghurtos padlizsánsaláta: a friss petrezselyem a lelke
Itt a nyári zöldség- és gyümölcsszezon, amikor a legfinomabb salátákat készítheted el, csupa friss alapanyagból. Ezúttal a padlizsánt szemeltük ki magunknak.
ElolvasomKép: Alisa Korolevskaya / Getty Images
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- spárga
- egytálétel
Tavaszi rakott spárga darált hússal: kalóriaszegény receptet mutatunk
- fűszervaj
- húsételek