Kiadós muszaka román változatban: ebben különbözik a görög recepttől

A románoknak is megvan a maguk muszakareceptje, ami csak néhány részletben tér el a görög változattól.

Román muszaka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a muszakát hagyományosan a görög konyha részének tartjuk, különböző változatai a hajdani Török Birodalom egész területén ismertek. A darált húsból, krumpliból és padlizsánból álló, kiadós egytálétel Romániában nem bárányból, hanem a nálunk is könnyebben beszerezhető sertés- vagy marhahúsból készül.

Román muszaka

Hozzávalók 4 személyre

  • 75 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
  • 40 dkg passzírozott paradicsom
  • 25 dkg tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 4 krumpli
  • 2 tojás
  • 1 nagy padlizsán
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors
  • olaj
  • vaj és liszt vagy zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt karikázd fel, sózd meg, és hagyd állni fél órát. A krumplit hámozd meg, szintén vágd karikákra, a pihentetett padlizsánnal együtt egyengesd el egy tepsiben úgy, hogy ne fedjék egymást, és told 180 fokos sütőbe 15 percre, hogy elősüljenek.

 

Közben állítsd össze a ragut. A hagymát serpenyőben, olajon párold üvegesre, majd add hozzá a darált húst, és süsd meg. Szórd meg sóval és borssal, öntsd fel a paradicsompürével, és kis lángon gyöngyöztesd negyedórát, hogy az ízei kicsit összefőjenek.

 

Egy tepsit kenj ki vajjal, és szórd meg liszttel vagy zsemlemorzsával. Rakd ki az alját a krumpli felével, szórd meg sóval, erre tedd a padlizsánt, a húsos ragut és a krumpli másik felét. Sózd meg ezt is. A tejfölt keverd el a tojással és a reszelt sajttal, sózd és borsozd meg, és ezt a sűrű szószt kend a krumpli tetejére. Alufóliával letakarva told vissza a sütőbe. Egy óra múlva vedd le a fóliát a tetejéről, és így pirítsd, amíg a teteje megbarnul.

A padlizsán egy könnyű, joghurtos saláta alapja is lehet.

Joghurtos padlizsánsaláta: a friss petrezselyem a lelke

Itt a nyári zöldség- és gyümölcsszezon, amikor a legfinomabb salátákat készítheted el, csupa friss alapanyagból. Ezúttal a padlizsánt szemeltük ki magunknak.

Elolvasom

Kép: Alisa Korolevskaya / Getty Images

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük