Rizzsel töltött szőlőlevél: így készül az erdélyi töltike
A rizzsel töltött szőlőlevél különleges, ízletes fogás, ami egy jó adag tejföllel leöntve a legjobb.

rizzsel-toltott-szololevel
Ez is érdekelhet

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Plüsshódok a beteg gyerekekért (x)

Hogyan gondozd a kutyádat? Egészség most és mindenkor (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

beauty and style

A 10 másodperces trükk, ami hihetetlenül megkönnyíti a sminklemosást: te is ki akarod majd próbálni »

Klasszikus, nőies öltözékek, amiknek mindig lesz helye a téli divatban: egyszerűek, de csinosak »

Az 51 éves Jennifer Lopez ünnepi szettjét érdemes eltenni az ötletek közé: végre, nem csak a flitter kerül elő »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Erdélyben különös kultusza van a töltikének, vagyis a töltött szőlőlevélnek. Többféle módon készítik, hússal, rizzsel, különféle mártásokkal,  a sima fűszeres rizs is kiváló töltelék. Szőlőlevélhez pedig akár már konzerv formájában is hozzájuthatsz. A kész töltikék kellemesen savanykásak lesznek. 

Rizzsel töltött szőlőlevél

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 db szőlőlevél
  • 20 dkg rizs
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál kapor
  • 1 evőkanál csombor
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábosban hevíts olívaolajat, és dinszteld meg benne az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Rakd hozzá a rizst, ízesítsd sóval, borssal, kaporral, csomborral, citromlével, öntsd fel egy csésze vízzel, és fedő alatt párold puhára körülbelül 15 perc alatt.
A szőlőleveleket alaposan mosd meg, és tedd egy-két percre forrásban lévő vízbe. Szűrd le, és csepegtesd le, vagy itasd le róluk a nedvességet. 
 

Terítsd ki a szőlőleveleket, kanalazz mindegyikbe a rizses töltelékből, és tekerd fel. Arra figyelj, hogy ne tömd meg túlságosan, mert a megduzzadó rizs könnyen kiszakíthatja a levelet. Rendezd a töltikéket egy szőlőlevelekkel bélelt lábosba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Kis lángon főzd meg körülbelül 50 perc alatt. Tejföllel leöntve kínáld. 
Erdélyben a húsgombóc is nagy kedvenc. Sűrű pörköltszaftban különösen vonzó. 

Ezt is szeretjük