Rizzsel töltött szőlőlevél: így készül az erdélyi töltike
A rizzsel töltött szőlőlevél különleges, ízletes fogás, ami egy jó adag tejföllel leöntve a legjobb.

rizzsel-toltott-szololevel
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Arcszérum kávézaccból és avokádómagból? Újrahasznosítás már a szépségápolásban is »

Mellélőtt szettjével a gyönyörű színésznő: mi történt Chloë Moretz stílusérzékével? »

A magyaros csipkével is lehet újat mutatni: elbűvölő esküvői ruhák 2020-ra, magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Erdélyben különös kultusza van a töltikének, vagyis a töltött szőlőlevélnek. Többféle módon készítik, hússal, rizzsel, különféle mártásokkal,  a sima fűszeres rizs is kiváló töltelék. Szőlőlevélhez pedig akár már konzerv formájában is hozzájuthatsz. A kész töltikék kellemesen savanykásak lesznek. 

Rizzsel töltött szőlőlevél

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 db szőlőlevél
  • 20 dkg rizs
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál kapor
  • 1 evőkanál csombor
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábosban hevíts olívaolajat, és dinszteld meg benne az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Rakd hozzá a rizst, ízesítsd sóval, borssal, kaporral, csomborral, citromlével, öntsd fel egy csésze vízzel, és fedő alatt párold puhára körülbelül 15 perc alatt.
A szőlőleveleket alaposan mosd meg, és tedd egy-két percre forrásban lévő vízbe. Szűrd le, és csepegtesd le, vagy itasd le róluk a nedvességet. 
 

Terítsd ki a szőlőleveleket, kanalazz mindegyikbe a rizses töltelékből, és tekerd fel. Arra figyelj, hogy ne tömd meg túlságosan, mert a megduzzadó rizs könnyen kiszakíthatja a levelet. Rendezd a töltikéket egy szőlőlevelekkel bélelt lábosba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Kis lángon főzd meg körülbelül 50 perc alatt. Tejföllel leöntve kínáld. 
Erdélyben a húsgombóc is nagy kedvenc. Sűrű pörköltszaftban különösen vonzó. 

Ezt is szeretjük