Rizzsel töltött szőlőlevél: így készül az erdélyi töltike
A rizzsel töltött szőlőlevél különleges, ízletes fogás, ami egy jó adag tejföllel leöntve a legjobb.

Erdélyben különös kultusza van a töltikének, vagyis a töltött szőlőlevélnek. Többféle módon készítik, hússal, rizzsel, különféle mártásokkal, a sima fűszeres rizs is kiváló töltelék. Szőlőlevélhez pedig akár már konzerv formájában is hozzájuthatsz. A kész töltikék kellemesen savanykásak lesznek.
Rizzsel töltött szőlőlevél
Hozzávalók 4 személyre
- 25 db szőlőlevél
- 20 dkg rizs
- 1 dl olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál kapor
- 1 evőkanál csombor
- 2 teáskanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
Egy lábosban hevíts olívaolajat, és dinszteld meg benne az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Rakd hozzá a rizst, ízesítsd sóval, borssal, kaporral, csomborral, citromlével, öntsd fel egy csésze vízzel, és fedő alatt párold puhára körülbelül 15 perc alatt.
A szőlőleveleket alaposan mosd meg, és tedd egy-két percre forrásban lévő vízbe. Szűrd le, és csepegtesd le, vagy itasd le róluk a nedvességet.
Terítsd ki a szőlőleveleket, kanalazz mindegyikbe a rizses töltelékből, és tekerd fel. Arra figyelj, hogy ne tömd meg túlságosan, mert a megduzzadó rizs könnyen kiszakíthatja a levelet. Rendezd a töltikéket egy szőlőlevelekkel bélelt lábosba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Kis lángon főzd meg körülbelül 50 perc alatt. Tejföllel leöntve kínáld.
Erdélyben a húsgombóc is nagy kedvenc. Sűrű pörköltszaftban különösen vonzó.