Régimódi meggyes pite sok-sok töltelékkel: ahogy a nagyi készítette
A klasszikus meggyes pite a 21. században is ellenállhatatlan édesség.

meggyes pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A régimódi, lágy meggyes pite ma is sokak kedvence, és joggal: a két omlós tésztaréteg között megbúvó gyümölcstölteléktől mindenkinek azonnal megjön az étvágya. Úgy a legfinomabb, ha a meggyet egy kevés dióval is megbolondítod.

Régimódi meggyes pite receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 kis doboz tejföl
  • ízlés szerint porcukor a szóráshoz

A meggytöltelékhez

  • 75 dkg meggy
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojás
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát állítsd össze. A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a margarinnal, keverd hozzá az egyik egész tojást és a másik sárgáját, a tejfölt és a cukrot. A kimaradt tojásfehérjét tedd félre, mert azzal fogod megkenni a süti tetejét. Gyúrj belőle sima tésztát, és tedd a hűtőbe.

Közben a töltelékhez meggyet mosd meg és magozd ki. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéjükből verj kemény habot. A vajat keverd habosra a cukorral, add hozzá a tojássárgákat, a diót, a meggyet, végül óvatosan vegyítsd el a felvert tojáshabbal.

A tésztát vedd ki a hűtőből, oszd két részre, és nyújts belőlük téglalap alakú vagy kerek lapokat attól függően, hogy tepsiben vagy piteformában fogod-e kisütni. A nagyobbik darabot óvatosan helyezd bele a tepsibe vagy a formába úgy, hogy a tészta a széleit is befedje, de ne nyúljon túl. Egyengesd el rajta a meggytölteléket, és fedd be a tészta másik felével. Villával szurkáld meg a tésztát, és kend meg a kimaradt tojásfehérjével. Helyezd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd addig, amíg a teteje aranysárga színt kap. Tálaláskor porcukorral is megszórhatod.

Nagy kedvenc a barackos pite is – az omlós finomság mindenkinek ízleni fog.

Ezt is szeretjük