Milyen volt száz éve egy tisztességes gulyás? 6 kérdéses kvíz a régi vendéglők ételeiről
A kisvendéglők a századforduló környékén élték az aranykorukat: te mennyire ismered ki magad ebben a világban?

A régi idők kisvendéglőinek egészen sajátos, semmihez sem hasonlító hangulatuk volt. A kockás abroszos vendéglátóhelyeken, kerthelyiségekben írók, költők is gyakran fordultak meg, a leghitelesebben Krúdy Gyula örökítette meg a világukat.
A századfordulós konyha fő jellemzője a takarékosság. Mindig szezonális hozzávalókat használtak, és arra is ügyeltek, hogy a húsnak egyetlen része ne vesszen kárba. Ugyanakkor ebben az időben a korábban csak a főúri háztartásokban fogyasztott fogások már leszivárogtak a polgári konyhákba is, sőt egyre inkább meghonosodtak falun is: ekkor terjedt el például a paraszti lakodalmakon is a torta.
Régi kisvendéglők ételei
Ha kitöltöd ezt a kvízt, egy rövid időre te is a barátságos éttermekben vagy az árnyas kerthelyiségekben érezheted magad. Te vajon tudod, milyen volt Krúdy szerint az igazán jó gulyás vagy a bécsi csonthús? Melyik ételt kóstolnád meg szívesen?

Kép: Fortepan / Saly Noémi
Mi a cibere, és mit jelent az orda? 9 kérdéses kvíz a népi ételekről
Lássuk, mennyire vagy otthon a népi ételekben!
Elolvasom