Milyen volt száz éve egy tisztességes gulyás? 6 kérdéses kvíz a régi vendéglők ételeiről

A kisvendéglők a századforduló környékén élték az aranykorukat: te mennyire ismered ki magad ebben a világban?

Régi vendéglők ételei kvíz

A régi idők kisvendéglőinek egészen sajátos, semmihez sem hasonlító hangulatuk volt. A kockás abroszos vendéglátóhelyeken, kerthelyiségekben írók, költők is gyakran fordultak meg, a leghitelesebben Krúdy Gyula örökítette meg a világukat.

A századfordulós konyha fő jellemzője a takarékosság. Mindig szezonális hozzávalókat használtak, és arra is ügyeltek, hogy a húsnak egyetlen része ne vesszen kárba. Ugyanakkor ebben az időben a korábban csak a főúri háztartásokban fogyasztott fogások már leszivárogtak a polgári konyhákba is, sőt egyre inkább meghonosodtak falun is: ekkor terjedt el például a paraszti lakodalmakon is a torta.

Régi kisvendéglők ételei

Ha kitöltöd ezt a kvízt, egy rövid időre te is a barátságos éttermekben vagy az árnyas kerthelyiségekben érezheted magad. Te vajon tudod, milyen volt Krúdy szerint az igazán jó gulyás vagy a bécsi csonthús? Melyik ételt kóstolnád meg szívesen?

Milyen volt száz éve egy tisztességes gulyás? 6 kérdéses kvíz a régi vendéglők ételeiről
Indulhat a kvíz 6 kérdéses játék
1. kérdés
Melyik városrész kisvendéglőit tette halhatatlanná számtalan írásával Krúdy Gyula?
Józsefváros
Pestszentlőrinc
Óbuda
Angyalföld
2. kérdés
Az alábbi állítások közül melyik NEM igaz egy száz évvel ezelőtti, jól sikerült gulyásra Krúdy szerint?
Négyféle húsból készül.
Nem szabad túl sok hagymával és paradicsommal készíteni.
Csont fő benne.
Reszelt krumpli kerül bele.
3. kérdés
Milyen típusú halból készült a halpaprikás?
Pisztrángból.
Kecsegéből.
Fogasból.
Harcsából vagy pontyból.
4. kérdés
Miért számít ma ritkaságnak a korábban minden vendéglőben kapható rákleves?
Mert szinte teljesen kipusztultak itthon a folyami rákok.
Mert túl drága volt elkészíteni.
Mert a mai ízlésnek nem felel meg.
Mert kiderült, hogy egészségtelen.
5. kérdés
Mi volt a “bécsi csonthús” Krúdy írásai alapján?
Velős csont pirítóssal.
Sült csirkecomb, amelyet a csontról kellett leszopogatni.
Önálló fogásként felszolgált, levesben főtt marhahús.
Káposztaágyon sült csülök.
6. kérdés
Milyen étel volt a csíkleves?
Palacsintaleves.
Húsleves cérnametélttel.
Halleves.
Lebbencsleves.

Kép: Fortepan / Saly Noémi

Mi a cibere, és mit jelent az orda? 9 kérdéses kvíz a népi ételekről

Lássuk, mennyire vagy otthon a népi ételekben!

Elolvasom
Ezt is szeretjük