A klasszikus Rákóczi túrós receptje

A cukrászdában sem kapsz finomabbat

A habos, lekváros Rákóczi túrós soha nem megy ki a divatból.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudtad, hogy a Rákóczi túrós nem a fejedelemről, hanem Rákóczi János cukrászról kapta a nevét? Ez az omlós tésztájú édesség már az 1964-ben megjelent szakácskönyvében is fellelhető. A tésztát érdemes egy nappal a sütés előtt összegyúrni. Németh Zsuzsa receptje eddig is sok dicséretet kapott.

15781607 ded5ca3ff15d4a5700a2aa48eb32ce3e wm

Rákóczi túrós

Hozzávalók 6 személyre

Tészta

  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojássárga
  • 1 citrom
  • fél csomag sütőpor

Töltelék

  • 50 dkg tehéntúró
  • 25 dkg krémtúró
  • 12 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Habrács

  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 tojásfehérje
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • folyékony baracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, morzsold össze a felkockázott, hideg vajjal, majd gyúrd össze a cukorral, a sütőporral, a tejföllel, a tojássárgával és a reszelt citromhéjjal. Ha jól összeáll, takard le, és tedd a hűtőbe egy éjszakára. 

Másnap a kétféle túrót keverd ki a cukorral, a tojássárgákkal, a reszelt citromhéjjal, a vaníliával és a búzadarával, végül forgasd hozzá óvatosan a habbá vert fehérjéket is. A tésztát nyújts ki lisztezett felületen, és rakd kivajazott, liszttel megszórt tepsibe. Szurkáld meg villával, és 180 fokon süsd tíz percig. Hűtsd ki, majd simítsd rá a túrókrémet. Tedd vissza a sütőbe, és süsd 25 percig.

Közben a rácsozáshoz verd kemény habbá az öt tojásfehérjét, apránként add hozzá a cukrot, a keményítőt, és verd tovább. Töltsd ötdecis, csillagcsöves habzsákba, és rácsozd be vele a tésztát, majd süsd 120 fokon még tíz percig. Akkor jó, ha a hab egy kicsit szárad, és világos krémszínű lesz. Ezalatt a baracklekvárt keverd el egy kanállal, rakd a habzsákba, és nyomd a süteményrácsok közé. A tepsiben hagyd kihűlni, és vízbe mártott késsel szeleteld fel.

15781619 a3b5411ab498d2961a75921c5efe74c7 wm

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük