Omlós fahéjas, szilvás pite rácsozva: sok gyümölccsel az igazi
Nemcsak finom, hanem nagyon szép sütemény is a rácsozott szilvás pite. Ne sajnáld belőle a sok gyümölcsöt!

szilvas racsos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különbözőfajta gyümölcsökkel töltött rácsos piték igazi békebeli finomságok. Az elkészítésük nem túl bonyolult, egyszerű linzertészta az alapjuk. Ha ízlett, és télen is szívesen elkészítenéd, friss szilva helyett használhatsz hozzá kemény szilvalekvárt is.

Rácsos szilvás pite receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 csipet
  • 0.5 dl tejföl

A töltelékhez

  • 80 dkg szilva
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál fahéj

A tetejére

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a vajjal, üsd bele a tojást, keverd hozzá a tejfölt és a cukrot, picit sózd meg, és gyúrj az egészből sima tésztát. Csavard folpackba, és helyezd a hűtőbe egy órára. Közben a szilvát mosd meg, magozd ki, felezd el, és forgasd fahéjas porcukorba.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tészta egynegyedét vedd el, a maradékot nyújtsd ki kör alakúra, és egyengesd el egy piteformában. A tetejét villával szurkáld meg, szórd meg zsemlemorzsával, és oszd el rajta a fahéjas szilvát. Ezután a maradék tésztát is nyújtsd ki, és éles késsel vagy derelyevágóval vágj belőle egyforma széles csíkokat, amelyeket rácsos alakban helyezz el a szilva tetején. Kend meg felvert tojással, majd told a sütőbe fél órára, amíg szép aranybarna színt kap a teteje.

Ha már szereztél gyümölcsöt, ne feledkezz meg a klasszikus szilvás gombócról sem - érdemes megpróbálnod magad összeállítani a tésztáját.

Ezt is szeretjük