Rácsos, cseresznyés pite: omlós tészta szaftos töltelékkel
Friss, zamatos, ropogós cseresznyével fantasztikus lesz a puha, édes, nagyiféle pite.

cseresznyes-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Most már végre cseresznyét is kaphatsz a piacon, vagy szedhetsz a fáról. Használd a különféle desszertekbe, hisz sütve is nagyon jó! A kevert tésztákba, a piskótákba és a pitékbe egyformán illik. Ha utóbbit a jól bevált linzertésztából készíted, fantasztikusan omlós lesz. 

Rácsos, cseresznyés pite

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 60 dkg cseresznye
  • 6 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál fahéj

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, majd keverd össze a sütőporral és a sóval. Add hozzá a hideg vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már elég morzsalékos, dolgozd hozzá a cukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Oszd két részre, kétharmad-egyharmad arányban, formázz gombócokat, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. 

Közben készítsd el a tölteléket. A cseresznyét alaposan mosd meg, magozd ki, csepegtesd le. Szórd meg a kétféle cukorral, a fahéjjal és az étkezési keményítővel.
 

A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki akkorára, mint a piteformád, és béleld is ki vele. Villával szurkáld meg néhány helyen. Egyenletesen oszd el rajta a tölteléket. A másik, kisebb tésztát is nyújtsd ki, és vágd fel csíkokra, majd fedd be vele a cseresznyét. A tetejét kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd aranybarnára 30-35 perc alatt. 
A cseresznye a rétesbe is kitűnő. Hát még, ha csokival is megbolondítod. 

Ezt is szeretjük