Illatos pozsonyi kifli
Így nem folyik ki a töltelék
A fényes, márványos felületű, omlós pozsonyi kifli évszázadok óta hódít. Fantasztikus diós töltelékkel igazi ünnepi süteménynek számít.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pozsonyi kifli nagy klasszikus, már nagyanyáink is rajongói voltak. Ha szívesen veszed a pékségben, fogj hozzá az elkészítéséhez otthon is. Igaz, rá kell szánni egy délelőttöt, de megéri. Mákkal ugyancsak nagyon finom. A tölteléket akár egy nappal sütés előtt is elkészítheted.

Pozsonyi kifli

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg zsír
  • 2 tojássárga
  • 2 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só

Diós töltelék

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 dkg mazsola
  • 2 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 1 citrom

Tetejére

  • 2 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáld át, keverd hozzá a sót, majd morzsold össze a puha vajjal, a zsírral, a cukorral, a vaníliás cukorral. A hideg tejben keverd el az élesztőt, a tojássárgát, és öntsd a masszához. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, sima, rugalmas, kemény tésztát kell kapni. Fóliázd le, tedd hűvös helyre, és pihentesd fél óráig.

Közben készítsd el a tölteléket. Öntsd a tejet egy lábosba, forrald össze a cukorral és a mézzel. Keverd hozzá a diót, a mazsolát, reszeld bele a citromot. Vigyázz, ha túl száraz a töltelék, akkor könnyebben megrepedhet a tészta, és kifolyhat belőle a massza. Hűtsd ki a diós tölteléket.

Pihentetést követően a tésztát oszd 24 részre, formázz kis golyókat, lapítsd el őket, és egyenként nyújtsd ovális alakúra. Töltsd meg a diós masszával, és a szélesebb végénél kezdve szorosan csavard fel úgy, hogy a hajtás kerüljön alulra, majd formázz kiflit. A végeket lapítsd össze egy kicsit, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék. A tészta tetejét szurkáld meg villával.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, rakosgasd rá a kifliket, majd kend le a tojássárgával. Várd meg, amíg rászárad. Utána kend át mindegyiket a fehérjével is. Pihentesd még 20 percig, csak utána tedd az előmelegített sütőbe. Így lesz a kiflik teteje szép márványos. Süsd 190 fokon aranybarnára körülbelül 20 perc alatt.

Ezt is szeretjük