Közkívánatra ismét!
A piskóta majdnem minden süti alapja. Tanuld meg hát te is elkészíteni a legfinomabb fajtáit, hiszen az már fél siker! Rajta, sütésre fel!
Vajas piskóta
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 6 tojás
- 18 dkg cukor
- 15 dkg liszt
A tortaformát vagy tepsit kend ki, és lisztezd ki. A vajat kis lángon olvaszd fel. A tojást válaszd szét. A cukrot add hozzá a tojássárgájához, és forró vízfürdőben keverd habosra. A sűrű, fehéres krémet emeld ki a vízfürdőből.
A lisztet szitáld bele a tojáskrémbe. Ne keverd! Öntsd hozzá a folyékony, langyos vajat. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. Jobban verhető, ha előtte lehűtöd! A tojáshab egyharmadát óvatosan keverd a tojáskrémbe, hogy fellazuljon.
A maradék tojáshabot add hozzá a fellazított masszához. Az anyagokat óvatosan keverd el. A piskótamasszát öntsd az előkészített formába, és simítsd el. A formát tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütemény 35 perc múlva kész. Éles késsel vágd körül. A forma szélét vedd le. A rostélyt tedd a meleg süteményre. Borítsd ki a piskótát, emeld le a sütőforma alaplapját. A süteményt 60 percig hagyd hűlni.
Boros piskóta
Hozzávalók:
-
1 doboz babapiskóta
-
2 dl fehérbor
-
5 dkg dióbél
-
3 tojás
-
4 evőkanál porcukor
-
2 citrom leve
-
1 citrom héja
Tördeld darabokra a babapiskótát, és tedd mély üvegtálba. Locsold meg 1 dl fehérborral, hintsd meg 5 dkg durvára vágott dióval. A nyers tojást a porcukorral keverd simára, add hozzá a fehérbort, reszeld bele egy citrom héját, majd csavard bele 2 citrom levét. Gőz fölött, állandó keverés mellett főzd sűrű krémmé, még forrón öntsd a piskótára. Egy napra tedd a hűtőszekrénybe.
Piskótatekercs
Hozzávalók:
-
6 tojás
-
6 evőkanál liszt
-
6 evőkanál kristálycukor
-
lekvár
Melegítsd elő a sütőt közepes lángon. A 6 tojást válaszd külön, a fehérjéhez adj hozzá 2 evőkanál cukrot, és gépi habverővel verd kemény habbá, majd pár percre tedd félre. A tojások sárgáját egy másik tálban 4 evőkanál cukorral szintén a gépi habverővel krémesítsd 3-4 percig. Ehhez apránként add hozzá a 6 evőkanál lisztet, majd óvatosan a habbá vert tojásfehérjét. A masszát öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 15-20 perc alatt közepes lángon süsd meg. Akkor van kész, ha a tészta kezd elválni a tepsi vagy a sütőforma oldalától, illetve, ha tűpróbát végzel, és nem ragad rá morzsa. Fontos, hogy ne vedd ki azonnal a sütőből, csak nyisd ki a sütő ajtaját, mert a hirtelen hőmérséklet-változástól gyorsan összeesik a tészta. Negyed óra elteltével kiveheted a tésztát, és lehúzhatod a sütőpapírt. Ha piskótatekercset készítesz, akkor a sütőpapír lehúzása után egy konyharuhára borítsd a tésztát, és kend meg a lekvárral vagy más krémmel, és a konyharuha segítségével lehet felgörgetni. A tetejét porcukorral hintheted meg.
Diabetikus piskótatészta
Hozzávalók:
-
6 tojás
-
10 dkg glukonon
-
14 dkg liszt
-
1 citrom reszelt héja
-
5 g sütőpor
A felvert fehérjét apránként keverd a sárgájához, végül a sütőporral elkevert lisztet és a citromhéjat is add hozzá. A piskótamasszát már sütheted is. Ha tortaformában sütöd, a sütési idő 35-40 perc, ha papírral bélelt tepsiben tekercsnek sütöd, akkor 25-30 perc, ha zsírozott, lisztezett sütőlemezen sütöd, akkor 20-25 perc. A sütő hőmérséklete 170-180 fok, azaz közepesen meleg legyen.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény