Közkívánatra ismét!

4 isteni piskóta

A piskóta majdnem minden süti alapja. Tanuld meg hát te is elkészíteni a legfinomabb fajtáit, hiszen az már fél siker! Rajta, sütésre fel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajas piskóta

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 15 dkg liszt

A tortaformát vagy tepsit kend ki, és lisztezd ki. A vajat kis lángon olvaszd fel. A tojást válaszd szét. A cukrot add hozzá a tojássárgájához, és forró vízfürdőben keverd habosra. A sűrű, fehéres krémet emeld ki a vízfürdőből.

A lisztet szitáld bele a tojáskrémbe. Ne keverd! Öntsd hozzá a folyékony, langyos vajat. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. Jobban verhető, ha előtte lehűtöd! A tojáshab egyharmadát óvatosan keverd a tojáskrémbe, hogy fellazuljon.

A maradék tojáshabot add hozzá a fellazított masszához. Az anyagokat óvatosan keverd el. A piskótamasszát öntsd az előkészített formába, és simítsd el. A formát tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütemény 35 perc múlva kész. Éles késsel vágd körül. A forma szélét vedd le. A rostélyt tedd a meleg süteményre. Borítsd ki a piskótát, emeld le a sütőforma alaplapját. A süteményt 60 percig hagyd hűlni.

Boros piskóta

Hozzávalók:

  • 1 doboz babapiskóta
  • 2 dl fehérbor
  • 5 dkg dióbél
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 citrom leve
  • 1 citrom héja

Tördeld darabokra a babapiskótát, és tedd mély üvegtálba. Locsold meg 1 dl fehérborral, hintsd meg 5 dkg durvára vágott dióval. A nyers tojást a porcukorral keverd simára, add hozzá a fehérbort, reszeld bele egy citrom héját, majd csavard bele 2 citrom levét. Gőz fölött, állandó keverés mellett főzd sűrű krémmé, még forrón öntsd a piskótára. Egy napra tedd a hűtőszekrénybe.

Piskótatekercs

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • lekvár

Melegítsd elő a sütőt közepes lángon. A 6 tojást válaszd külön, a fehérjéhez adj hozzá 2 evőkanál cukrot, és gépi habverővel verd kemény habbá, majd pár percre tedd félre. A tojások sárgáját egy másik tálban 4 evőkanál cukorral szintén a gépi habverővel krémesítsd 3-4 percig. Ehhez apránként add hozzá a 6 evőkanál lisztet, majd óvatosan a habbá vert tojásfehérjét. A masszát öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 15-20 perc alatt közepes lángon süsd meg. Akkor van kész, ha a tészta kezd elválni a tepsi vagy a sütőforma oldalától, illetve, ha tűpróbát végzel, és nem ragad rá morzsa. Fontos, hogy ne vedd ki azonnal a sütőből, csak nyisd ki a sütő ajtaját, mert a hirtelen hőmérséklet-változástól gyorsan összeesik a tészta. Negyed óra elteltével kiveheted a tésztát, és lehúzhatod a sütőpapírt. Ha piskótatekercset készítesz, akkor a sütőpapír lehúzása után egy konyharuhára borítsd a tésztát, és kend meg a lekvárral vagy más krémmel, és a konyharuha segítségével lehet felgörgetni. A tetejét porcukorral hintheted meg.

 

Diabetikus piskótatészta

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 10 dkg glukonon
  • 14 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 g sütőpor

A felvert fehérjét apránként keverd a sárgájához, végül a sütőporral elkevert lisztet és a citromhéjat is add hozzá. A piskótamasszát már sütheted is. Ha tortaformában sütöd, a sütési idő 35-40 perc, ha papírral bélelt tepsiben tekercsnek sütöd, akkor 25-30 perc, ha zsírozott, lisztezett sütőlemezen sütöd, akkor 20-25 perc. A sütő hőmérséklete 170-180 fok, azaz közepesen meleg legyen.

Ezt is szeretjük