A klasszikus palócleves receptje
A gazdag palócleves minden évszakban népszerű. Nyáron bográcsban is elkészítheted.
Az igazán magyaros palócleves felér egy laktató egytálétellel. A leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Érdekes, hogy az eredeti receptben még nem szerepeltek répák. A legenda szerint az ízletes fogást Gundel János alkotta meg Mikszáth Kálmán tiszteletére.
Palócleves recept
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg marhahús
- 25 dkg krumpli
- 25 dkg zöldbab
- 4 evőkanál olaj
- 3 dl tejföl
- 2 szál sárgarépa
- 2 evőkanál liszt
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- pirospaprika
- só
- bors
- köménymag
Elkészítés:
A húst mosd meg, és vágd kis kockára. A meghámozott, aprított hagymát fonnyaszd meg kevés olajon. Dobd rá a húst, és nagy lángon pirítsd néhány percig. A tűzről lehúzva szórd meg a pirospaprikával. Add hozzá az áttört fokhagymát, a babérlevelet és a köménymagot, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt, saját levében párold puhára.
Közben a krumplit pucold meg és kockázd fel. A megtisztított zöldbabot vágd körülbelül három centis darabokra, és dobd a húshoz. Önts még hozzá vizet, és főzz mindent puhára. Végül készítsd el a habarást. A lisztet dolgozd simára tejföllel, adj hozzá egy kis merőkanál levest. A hőkiegyenlítés miatt a habarás nem lesz csomós. Forrald öt percig, majd szükség esetén dobj még hozzá sót, borsot, és melegen tálald.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció